North Bay Residence / Prentiss + Balance + Wickline Architects

North Bay Residence / Prentiss + Balance + Wickline Architects

North Bay Residence / Prentiss + Balance + Wickline Architects - Table, Beam, Chair, ColumnNorth Bay Residence / Prentiss + Balance + Wickline Architects - Countertop, Kitchen, Chair, SinkNorth Bay Residence / Prentiss + Balance + Wickline Architects - Windows, FacadeNorth Bay Residence / Prentiss + Balance + Wickline Architects - Windows, Stairs, Facade, Garden, CourtyardNorth Bay Residence / Prentiss + Balance + Wickline Architects - More Images+ 18

Text description provided by the architects. Site Conditions

The project is located on a stunning but rather restricted site overlooking Griffin Bay on San Juan Island. The most practical area to build was exactly where three beautiful old growth trees had already chosen to live. A prior architect, in a prior design, had proposed chopping them down and building right in the middle of the site. From our perspective, the trees were an important essence of the site and respectfully had to be preserved. As a result we squeezed the programmatic requirements, kept the clients on a square foot restriction and pressed tight against property setbacks. A further issue was that the site backed up against the county road therefore establishing visual and acoustic privacy was a significant concern. These became the primary initiators of the parti.

North Bay Residence / Prentiss + Balance + Wickline Architects - Image 6 of 23
© Jay Goodrich

Design Approach

The delineating concept is a stone wall that sweeps from the parking to the entry, through the house and out the other side, terminating in a hook that nestles the master shower. This is the symbolic and functional shield between the public road and the private living spaces of the home owners. All the primary living spaces and the master suite are on the water side, the remaining rooms are tucked into the hill on the road side of the wall.

North Bay Residence / Prentiss + Balance + Wickline Architects - Image 7 of 23
© Jay Goodrich

Off-setting the solid massing of the stone walls is a pavilion which grabs the views and the light to the south, east and west. Built in a position to be hammered by the winter storms the pavilion, while light and airy in appearance and feeling, is constructed of glass, steel, stout wood timbers and doors with a stone roof and a slate floor. The glass pavilion is anchored by two concrete panel chimneys; the windows are steel framed and the exterior skin is of powder coated steel sheathing.

North Bay Residence / Prentiss + Balance + Wickline Architects - Windows
© Jay Goodrich

Project gallery

See allShow less
About this office
Cite: "North Bay Residence / Prentiss + Balance + Wickline Architects" 01 Apr 2011. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/123978/north-bay-residence-prentiss-architects> ISSN 0719-8884

© Jay Goodrich

北岸住宅 / Prentiss Architects

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.