the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Articles
  3. Spiretec Competition Entry / Adham Selim

Spiretec Competition Entry / Adham Selim

Spiretec Competition Entry / Adham Selim
Courtesy of Adham Selim
Courtesy of Adham Selim

Here is a submission for the Spiretec 2011 Competition in Greater Noida, Delhi, India by young architect, Adham Selim and his team. Spiretec is a 62,750 square meter mixed use area that is part of an IT office complex, spread across approx 85,000 square meters of land; with a built potential of approx 1,75,000 square meters. The project is in Greater Noida in Delhi, India.

More on this project after the break.

The approach taken by Adham Selim and his team was one of “grafting” the mixed use complex within the already built environment and utilizing the already existing program of the architecture. In order to achieve this integration, there was a necessity to first subtract mass from the built environment. The strategy created open areas for views of the river, and spaces for mingling and recreation that had the potential to instill a connection between the various programs on the site.

Courtesy of Adham Selim
Courtesy of Adham Selim

The issues of identity and context were tackled in terms of the specificity to the environmental analysis of the project using climatological data that included solutions for privacy, protection from heat gain, preventing glaring sun exposure, and landscape river views for all the units. The notion of “enclosed public space” was heavily adapted in the project starting from the enclosed balconies behind the building skin to the elevated gardens and a semi-enclosed shopping loops for daily necessities, moreover, it reached its heights with certain programmatic elements like the auditorium and the library that were turned into public by eliminating their walls altogether, replacing them with clear glass, making them visually accessible to the public.

Courtesy of Adham Selim
Courtesy of Adham Selim

With a modular structure system, and under a point-fixed glazing roof, the platforms that replace the monolithic form of an atrium, can be reshaped effortlessly, responding better to the sinuous wave of business ups and downs, and in the meantime, platforms will always provide a further ability to expand allowing for there to always be a next phase.

Courtesy of Adham Selim
Courtesy of Adham Selim

Principal: Adham Selim Architects: Sherif Tarabishi, Karim Salama, Sundus Sherif, A. Othman Location: Greater Noida, Delhi, India Engineer: Mo’taz Bella Samir Artist: Amro Thabit

View the complete gallery

About this author
Irina Vinnitskaya
Author

See more:

Articles
Cite: Irina Vinnitskaya. "Spiretec Competition Entry / Adham Selim" 11 Mar 2011. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/118448/spiretec-competition-entry-adham-selim/> ISSN 0719-8884
Read comments