the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Articles
  3. El Ninot Market Remodeling / Mateo Arquitectura

El Ninot Market Remodeling / Mateo Arquitectura

El Ninot Market Remodeling / Mateo Arquitectura
Courtesy of Mateo Arquitectura
Courtesy of Mateo Arquitectura

Mateo Arquitectura was awarded first prize in the public competition for the redesign of El Ninot Market in Barcelona, Spain. El Ninot market plays a key role in Barcelona’s food distribution network and is positioned accordingly, with a strategic central location. This winning proposal aims to maintain the existing facility and its intrinsic history while equipping it with contemporary services that keep its relevance in todays culture alive.

More on this project after the break.

The original construction of the facility dates to 1894 by architects Antoni de Falguera and Joaquim Vilaseca. It is composed of a impressive metal truss structure that occupies a central urban site in Barcelona. Its plan is a T-shape, produces a variety of spaces and means of access from various approaches to the building. It is equipped, due to its structure, to provide appropriate ventilation and daylighting. These existing dynamic factors gave the architects a varied canvas from which to develop an intervention.

Courtesy of Mateo Arquitectura
Courtesy of Mateo Arquitectura

The urban and formal improvements, as developed by the architects are summarized in five actions.

plan 01
plan 01

1 – Conservation of the market’s existing structure. 2 – Intervention in the entrances, particularly Carrer Mallorca, creating ease of access and recovering the squares on either side. 3 – Rehabilitation of the building’s skins: façades and roofs. 4 – Use of the basement to build a self-service facility, car park, loading area and storage space, to respond to the requirements of the program. 5- Freeing up space inside the market, concentrating communication and installations shafts for greater flexibility and allowing adaptation for future uses.

The intervention will enhance the pedestrian access by reworking the main front entrance in Carrer Mallorca, where there is a difference in level of 1.5 meters between the level of the market and street level. The solution reorganizes the entrance: the steps are replaced by a doorway at street level leading to a centralized space of entrances and vertical communications. The circumstance of entering between levels enables the users to view both areas of the program: the market above and the service areas below.

elevation 01
elevation 01

The new floor plan of the market place will take advantage of its current T-shaped geometry and use the two nodes to organize the spaces efficiently, placing offices, services and installations on the south side of the passage thereby freeing up the floor plan to accomodate the required number of stalls. The two basement levels of the market house a 1600 square meter self-service facility that features a car park, loading bay and storage space for the market.

section 01
section 01

The existing roof structure is preserved and the facings are replaced to improve insulation and soundproofing. The façades and facings are retained, comprising the base wall, stained-glass windows, lattices and eaves. The surrounding street is freed from the stalls that are there presently by cutting away from the base wall of the building to allow the stalls to be housed in the niches. This solution frees the pavement and reorganizes the external space of the market. As regards protection from sunlight shining into the market, the proposed project rechannels the entrance of daylight via a new lattice that acts as a filter. The eaves are maintained and are deamed necessary in the configuration of the façade, adding a finishing touch or providing solar protection in areas where the ventilation outlets are located.

diagram 02
diagram 02

Architect: Josep Lluís Mateo, Mateo Arquitectura Client: Institut Municipal de Mercats de Barcelona-IMMB Site: Calle Mallorca 135, Barcelona Competition: 2008 Construction: 2010-in progress Surface: 15.000 m2 Budget: 20.209.000,00 euros

View the complete gallery

About this author
Irina Vinnitskaya
Author

See more:

Articles
Cite: Irina Vinnitskaya. "El Ninot Market Remodeling / Mateo Arquitectura" 27 Feb 2011. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/113920/el-ninot-market-remodeling-mateo-arquitectura/> ISSN 0719-8884
Read comments