the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Articles
  3. P Houses / SM-arch

P Houses / SM-arch

P Houses / SM-arch
© Salvatore Gozzo
© Salvatore Gozzo

Architects: SM-arch Location: Capaci, Italy Project team: Maria Flaccavento, Salvatore Ingrao, Vania Santangelo, Serafino Sgarlata Structure: Salvatore Bruno Photographs: Salvatore Gozzo

© Salvatore Gozzo © Salvatore Gozzo © Salvatore Gozzo © Salvatore Gozzo + 19

The relation with the verticality of the mountain at the back of the house and with the sea horizon in the far distance represents the generating element of the development of the volumes. Their simple shapes and the compact horizontal fronts express, by refusing the doubled elevation, an architecture which proposes an actual integration between what is built and the ground and takes roots thus recalling the idea of chunks of rock broken off the flank of the mountain.

© Salvatore Gozzo
© Salvatore Gozzo

Located in the higher part of the lot, the two tangent volumes, intended for the two housing units, diverge thus guaranteeing a further exposure and enclosing a part of the garden more withdrawn and introvert, open solely to the sea and the ‘Femmine’ island landscape. The project seeks to dialogue with the natural elements already swallowed up by the disorderly growth of the urban fringes. It cuts off the sight of the urban context , closes itself to it and, in the mean time, reopens towards the city at the level of the roof- garden gaining a privileged view on the gulf.

basement floor plan
basement floor plan

The essentiality of the volumes is, by contrast, matched by seeking a more complex articulation both in the plan and in the space organization . Such articulation develops throughout the path, thanks to the osmosis of the two housing units and of the interior with the exterior, and through the binomial compression- expansion resulting from the study of space in the house sections.

© Salvatore Gozzo
© Salvatore Gozzo

The two houses make a morphological unit, but differ in their typological caracteristics: on one hand, the bigger unit, hosting one family, is conceived according to the internal organization principle of the continuity of collective space and thus reduces the bedrooms to the minimum size; on the other, in the smaller unit, designed for a couple of elderly, functions are organized according to tradition.

section 01
section 01

View the complete gallery

About this author
Andrew Rosenberg
Author

See more:

Articles
Cite: Andrew Rosenberg. "P Houses / SM-arch" 19 Feb 2011. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/111848/p-houses-sm-arch/> ISSN 0719-8884
Read comments

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.