the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Articles
  3. San Vito di Cadore School Complex / ATENASTUDIO

San Vito di Cadore School Complex / ATENASTUDIO

San Vito di Cadore School Complex / ATENASTUDIO
Courtesy of ATENASTUDIO
Courtesy of ATENASTUDIO

Italian architects ATENASTUDIO shared with us their project for the International Competition for the new Kindergarden and Nursery School in San Vito di Cadore, Italy. More images and architect’s description after the break.

The project for the San Vito di Cadere school complex, entered in an International competition in conjunction with Krej engineering, is based on visual and emotionai relations with the mountain peaks of the Dolomites and spatial and physical relations between children and thè setting. The three planned purposes for the complex (i.e. a nursery school, primary school and multipurpose town council hall) were treated as three separate and divided functions, which may however be connected together. The building plan, which covers 979 m2of a plot of land of 2790 m2, is designed in a “C”-shape, opening up towards the east to embrace the mountains.

Courtesy of ATENASTUDIO
Courtesy of ATENASTUDIO

The built part of the project was developed around an archetype, the simple image of the kind of house elevation all children have in mind, i.e. a pentagon formed out horizontal base, two vertical waills and th two sloping pitches of the roof. This form was then stretched out and elongated along the most sloping section and then repeated several times in different sizes according to the various functions contained. Children will find their own homely environment inside each little individual ”house ” scaled to their size and connected to their roots. Each structure is enveloped in wooden cladding, a protected shell holding the spaces and functions and, at the same time, defining the overall image of the project.

Courtesy of ATENASTUDIO
Courtesy of ATENASTUDIO

Architects: ATENASTUDIO Location: San Vito di Cadore, Italy Design Team: Rossana Atena, Marco Sardella, Brunella Avi, Alessandro Sacchet Collaborators: ATENASTUDIO: Nicoletta de Felice, Mario Gaudio, Francesca Gregori, Paride Piccinini, Gezim Bono, – Krej engineering s.r.l: Roberto Rella, Mario Miorelli, Giovanni Rosà, Sisto Avi, Paolo Avi, Denis Cipriani, Gianluca Testoni, Mara Cembran Project Area: 2,790 sqm Built Area: 979 sqm Project Year: 2010 Images: Courtesy of ATENASTUDIO

Courtesy of ATENASTUDIO
Courtesy of ATENASTUDIO

View the complete gallery

See more:

Articles
Cite: Sebastian Jordana. "San Vito di Cadore School Complex / ATENASTUDIO" 11 Jan 2011. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/102999/san-vito-di-cadere-school-complex-atenastudio/> ISSN 0719-8884
Read comments