the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Articles
  3. Primary school in Rafz / kit

Primary school in Rafz / kit

Primary school in Rafz / kit
entrance situation
entrance situation

Swiss architects kit shared with us their project “Learn-scape”, a primary school and kindergarten in Rafz, Switzerland. More images and architect’s description after the break.

Swiss architecture firm kit has developed an innovative proposal for the primary school and kindergarten in Rafz Switzerland. The award winning project “Learn-scape” is an open learning environment conceived as a porous space structure which enables strong connections between classrooms, circulation and game spaces, exercise rooms, gymnasiums and outdoor areas. The project can be viewed as a prototype for the new pedagogical forms proposed by Swiss school authorities, which aim at blurring the boundaries between classes of various levels.

multifunctional zone  |  learn-scape
multifunctional zone | learn-scape

The existing compound of the School is clearly structured by a series of Volumes that are organized in three program strands. One for sports, one for the school functions and a third that acts as a connecting and mixing zone. This organizing principal is extended and internalized to shape a simple but programmatically loaded volume. The centerpiece is a multifunctional zone, which serves as a space of encounter and orientation allowing for interesting relationships between several floors and uses. Views into classrooms, gyms or courtyard spaces create a connecting atmosphere with curtains controlling insights. Multiple areas with distinct spatial qualities define this zone, which can be reconfigured and used as an extended learning and play area or in combination with the gyms for larger sports and community events.

class room cluster
class room cluster

Herein a strategy of extreme compactness is pursued. Surfaces are minimized, flows and processes are optimized and synergies between different users are maximized. Therefore the new building not only fulfills ecological and economic needs, but also propagates a denser, more sustainable urban growth in the beautiful landscape of the Swiss midlands, where the past decades have been dominated by sprawl.

model  |  view from north to south
model | view from north to south

Architects: kit Location: Rafz, Switzerland Design Team: Andreas Schelling, Roman Loretan, Gianet Traxler Landscape Design: Schweingruber Zulauf Landschaftsarchitekten Structural Engineering: WGG Schnetzer Puskas Ingenieure AG Environmental Engeneering: Waldhauser Haustechnik AG Fire Protection Consulting: Makiol+Wiederkehr Renderings: Courtesy of kit

east elevation
east elevation

Cite: Sebastian Jordana. "Primary school in Rafz / kit" 02 Jan 2011. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/100302/primary-school-in-rafz-kit/> ISSN 0719-8884
Read comments