Arcueil ZAC du Coteau / ECDM

© Benoit Fougeirol

Architects: ECDM
Location: Avenue du Général Malleret Joinville, 94110 ,
Architect In Charge: Emmanuel Combarel, Dominique Marrec
Client: NEXITY
Area: 9600.0 sqm
Year: 2014
Photographs: Benoit Fougeirol

Paris Zoological Park / Bernard Tschumi Urbanists Architects + Veronique Descharrieres

© Claud Cieutat

Architects: Bernard Tschumi, Veronique Descharrieres
Location: 53 Avenue de Saint-Maurice, 75012 Paris,
Research Adviser: Mikaël Mugnier (Landscape architect)
Project Manager: Camille Piot (Architect) and Renaud Riboulet (Landscape architect)
Landscape Architects: Atelier Jacqueline Osty
Year: 2014
Photographs: Claud Cieutat, Martin Argyroglo, Mikaël Mugnier

Andrée Chedid Media Library / D’HOUNDT+BAJART Architects & Associates

Courtesy of D’HOUNDT+BAJART Architects & Associates

Architects: D’HOUNDT+BAJART Architects & Associates
Location: 156 Rue Fin de la Guerre, 59200 ,
Façade Engineering: VS-A
Area: 920.0 sqm
Year: 2013
Photographs: Courtesy of D’HOUNDT+BAJART Architects & Associates

Apartment in Rue de Lille / spamroom

© Martin Argyroglo

Architects: spamroom
Location: Rue de Lille, 75007 Paris,
Collaborator: LEAinvent
Area: 100.0 sqm
Year: 2014
Photographs: Martin Argyroglo

Galeries Lafayette Department Store / Manuelle Gautrand Architecture

© Vincent Fillon

Architects: Manuelle Gautrand Architecture
Location: 0 Rue Winston Churchill, 57000 Metz,
Year: 2014
Photographs: Vincent Fillon

Pathé Foundation / Renzo Piano Building Workshop

© Michel Denancé

Architects: Renzo Piano Building Workshop
Location: 73 Avenue des Gobelins, 75013 Paris,
Partner And Associate In Charge: B. Plattner and T.Sahlmann
Partner: G.Bianchi
Area: 2200.0 sqm
Year: 2014
Photographs: Michel Denancé, Paul Raftery

European Winners of 2014 Holcim Awards Announced

Anthropic Park: Freshwater ecological reserve and remediation – Saline Joniche, Italy. Image Courtesy of Grupo Aranea

The Holcim Foundation has announced the European winners of its 2014 Holcim Awards for exemplary sustainable design and construction. In light of the complex and interdisciplinary challenges facing the building industry today, the Jury identified target issues of environmental, social, and economical performance alongside architectural excellence and high transferability as intrinsic objectives in the winning projects.

Teams from Italy, France, and Austria were all selected for approaching the challenges of sustainable construction with innovative creativity and social ethos. Each will share over $300,000 in prize money and will be considered for the global awards.

Read more about the winning schemes after the break…

NiNo House / Hérard & da Costa

© Michel Rigaud

Architects: Hérard & da Costa
Location: ,
Area: 385.0 sqm
Year: 2011
Photographs: Michel Rigaud, Philippe Ruault

Maison P(c)ap(l)ill(ss)on / Guillaume Ramillien Architecture

© Eric Pouyet

Architects: Guillaume Ramillien Architecture
Location: , France
Architect In Charge: Guillaume Ramillien
Area: 120.0 sqm
Year: 2014
Photographs: Eric Pouyet

Public Middle School Of Labarthe-Sur-Lèze / LCR Architectes

© Sylvain Mille

Architects: LCR Architectes
Location: 1047 Route du Plantaurel, 31860 ,
Area: 7463.0 sqm
Year: 2012
Photographs: Sylvain Mille, David Aubert

Mantois Technology Centre / Badia Berger Architectes

© Takuji Shimmura

Architects: Badia Berger Architectes
Location: Pole DD – IUT Mantes-en-Yvelines, 78200 , France
Project Lead: Stephane Nikolas
Area: 5085.0 sqm
Year: 2013
Photographs: Takuji Shimmura

Football Playground / Guinée et Potin Architects

© Martin Argyroglo

Architects: Guinée et Potin Architects
Location: 2 Ter Quai François Mitterrand, 44000 Nantes,
Architect In Charge: Florian Carré
Design Team: Anne-Flore Guinée, Hervé Potin architects
Area: 60.0 sqm
Year: 2014
Photographs: Martin Argyroglo

Charvot House / Hérard & da Costa

© Philippe Ruault

Architects: Hérard & da Costa
Location: ,
Area: 328.0 sqm
Year: 2009
Photographs: Philippe Ruault

Nautical Base Sunken Under a Dune / THE architectes

© S.Chalmeau

Architects: THE architectes
Location: ,
Architect In Charge: David Juhel, Joachim Seyer
Area: 225.0 sqm
Year: 2013
Photographs: S.Chalmeau

Academy Of Art Crafts (ESMA) / LCR Architectes

© Mathieu Ducros

Architects: LCR Architectes
Location: 50 Route de Narbonne, 31320 Auzeville-Tolosane,
Area: 78792.0 ft2
Year: 2013
Photographs: Mathieu Ducros

Boa Canteen / D’HOUNDT+BAJART Architects & Associates

© Julien Lanoo

Architects: , D’HOUNDT+BAJART Architects & Associates
Location: Lille-, Nord,
Area: 417.0 sqm
Year: 2014
Photographs: Julien Lanoo

AD Classics: Cenotaph for Newton / Etienne-Louis Boullée

Exterior view

Minuscule clusters of visitors ascend a monumental stairway at the base of a spherical monument rising higher than the Great Pyramid of Giza.  An arc of waning sunlight catches a small portion of the sphere, leaving the excavated entry portal and much of the mass in deep shadow.  Bringing together the emotional affects of romanticism, the severe rationality of neoclassicism and grandeur of antiquity, Etienne-Louis Boullée’s sublime vision for a cenotaph honoring Sir Isaac Newton is both emblematic of the particular historical precipice and an artistic feat that foreshadowed the modern conception of architectural design.  Rendered through a series of ink and wash drawings, the memorial was one of numerous provocative designs he created at the end of the eighteenth century and included in his treatise, Architecture, essai sur l’art.  The cenotaph is a poetic homage to scientist Sir Isaac Newton who 150 years after his death had become a revered symbol of Enlightenment ideals.

Beyond representing his individual creative genius, Boullée’s approach to design signaled the schism of architecture as a pure art from the science of building. He rejected the Vitruvian notion of architecture as the art of building, writing “In order to execute, it is first necessary to conceive… It is this product of the mind, this process of creation, that constitutes architecture…” (1).  The purpose of design is to envision, to inspire, to make manifest a conceptual idea though spatial forms. Boullee’s search was for an immutable and totalizing architecture.

Maison De Retraite / Philippe Dubus Architecte

© Sergio Grazia

Architects: Philippe Dubus Architecte
Location: Sceaux,
Structure: BATISERF
Area: 7860.0 sqm
Year: 2013
Photographs: Sergio Grazia