RIBA awards architecturespossibles with 2012 Manser Medal

© George Dupin

Maison L, the dramatic addition that transformed an 18th century orangery into an innovative contemporary house on the outskirts of , has been awarded the Royal Institute of British Architects’ (RIBA) 2012 Manser Medal for best newly designed private house. The major restoration and extension was designed by christian pottgiesser architecturespossibles (CPAP), a well-published practiced based in Paris whose portfolio ranges from small private homes to large scale urban design. The French home was selected over four other impressive residences, seen here on the 2012 Manser Medal shortlist.

Continue reading for more. 

RIBA Manser Medal 2012 Shortlist

Private house East Sussex / Duggan Morris Architects © James Brittain

The Royal Institute of British Architects (RIBA) has announced the 2012 shortlist for the UK’s pre-eminent private housing design award, the Manser Medal. These five houses, chosen from winners of RIBA Awards and RIBA regional awards, are competing for the UK’s “best new house”.

The 2012 Manser Medal shortlist includes:

  • The Dune House in Thorpeness, Suffolk / Jarmund Vigsnaes Architects & Mole Architects
  • Private house in Gloucestershire /
  • Private house in East Sussex / Duggan Morris Architects
  • Two Passive Solar Gain Houses, Porthadown, Cornwall / Simon Conder Associates
  • Maison L, Ile de France / Christian Pottgiesser – Architecture Possibles

The winner will be announced at the RIBA Stirling Prize dinner October 13, 2012 in Manchester. This year’s judges include Michael Manser CBE, architect; Lady Jill Ritblat; and Tony Chapman, Hon FRIBA, RIBA Head of Awards.

Learn more about each project after the break.

Maison L / christian pottgiesser architecturespossibles

© George Dupin

Architects: Christian Pottgiesser Architectures Possibles
Location: ,
Project Team: Christian Pottgiesser, Pascale Thomas Pottgiesser
Completion: 2011
Area: 870 sqm house; 4,850 sqm garden
Photographs: George Dupin

   

Spiritual and Cultural Russian Orthodox Center / Christian Pottgiesser architecturespossibles

Courtesy of

Christian Pottgiesser architecturespossibles recently shared with us their entry for the Russian Orthodox Center in . Read about their proposal and view their renderings and video after the break.

Offices of Pons + Huot / christian pottgiesser architecturespossibles

Courtesy of Christian Pottgiesser – architecturespossible

The Offices of Pons + Huot a ‘Forest Through the Table’ is the headquarters of these two companies with a total of fifteen executives. Christian Pottgiesser’s design was a unique response, creating a unit that has seven individual rooms for each director and one open-space-office for the remaining eight clerks. In addition there is one (divisible) meeting-room, a common recreational room, a kitchen, rest rooms, and, at the special request of the patron, lush vegetation all over the main space.

Architects: Christian Pottgiesser – architecturespossibles
Location: 5 place de la bataille de Stalingrad, Paris 10ème
Project Team: Christian Pottgiesser (architect) and Pascale Pottgiesser (artist)
Desk Studies: Joel Betito (engineer)
Control Office: GARDEN control technic
Security Coordination: MSH board
Fire Safety: Casso & Co.
Shell: p.v.m., vine-sur-Seine
Carpentry: Yves Le Sann s.a. for Reinhardt, Ingwiller
Project Area: 540 sqm
Project Year: 2005-2006
Photographs: Courtesy of Christian Pottgiesser – architecturespossibles

Galvani House / christian pottgiesser architecturespossibles

Architects: Christian Pottgiesser- architecturespossibles ()
Location: Paris,
Client: private
Design Team: Christian Pottgiesser (architect) , Alejandro Ratier (designer), Pascale Pottgiesser (artist)
Engineer: Joël Betito
Assistant: Dr. Florian Hertweck
Furniture design: arch. Raphael Budin (low table + dining table)
Contractors: ERCN (main construction), Carrières du Bassin Parisien (masonry), Menuiserie du Val de Loire (carpentry), ATN (landscaping), CMBR (windows), Miroiterie MARUT (mirrors), ESBEI (waterproofing), EGEBAT (plumbing), SAP/ABD (paintwork)
Design year: 2002
Construction year: 2003
Constructed area: 140sqm extension, 40sqm entrance + winter garden,
160sqm terraces + gardens + 160sqm existing house
Budget: private
Photographs model: Pascale Thomas
©Photographs: Gert von Bassewitz (Hamburg)