We’ve built you a better ArchDaily. Learn more and let us know what you think. Send us your feedback »

House With Concrete Louvers / StudioGreenBlue

  • Architects: StudioGreenBlue
  • Location: Fukaya, Saitama Prefecture, Japan
  • Architects: StudioGreenBlue
  • Team: Mitsuharu Kojima, Wataru Kobayashi
  • Area: 975.0 sqm
  • Project Year: 2008
  • Photographs: StudioGreenBlue

© StudioGreenBlue © StudioGreenBlue © StudioGreenBlue © StudioGreenBlue

From the architect. Now environmental problems are the most important issue on the Earth. However, in the other side almost of all people prefer the house using a lot of glasses for the spread of the space and depends on the air conditioner.

© StudioGreenBlue
© StudioGreenBlue

Therefore we think to make the comfortable house which has a large opening to get a refreshing feeling. Using the energy of the nature, the warmth of the sunlight and the winds, we make a comfortable place, cool in summer, warm in winter.

© StudioGreenBlue
© StudioGreenBlue

The site is an inland area in the kanto-plain where is the hottest place in Japan. The ground is surrounded by the field of spring onion, sandy north wind blow in through the gap of sash in winter. In such a harsh environment, inhabitants of this house, who are extremely sensitive to the cold, hope a room which is a warm and to be able to keep privacy.

© StudioGreenBlue
© StudioGreenBlue

We picked on the concrete, that has a big calorific capacity. Storing the heat, bringing the light, bearing the horizontal power, operation of sight, guiding the flow of the man, reducing the cold draft by using the concrete as the louver. Making the house as the concrete louver primary, it indicates us a new possibility between a man and house.

© StudioGreenBlue
© StudioGreenBlue

The house has the opening, like a gate, to shut out the sunlight and take more wind in. The space between each concrete louver contracts toward the bottom for blocking the sunlight, widens toward the top for seeing the sky.

That easy turn becomes a sociable screen considering the privacy and temper. The gradation of the sunlight accompany time gives a gaily life. Japanese house has had “central pillar” and has supported the houses and the family’s minds since a long time ago.

© StudioGreenBlue
© StudioGreenBlue

But in the present age when an environmental problem became the most important problem the concrete louver furnishes protection of the privacy and main role on the space of structure, the construction and energy saving. That shoulders the role of new central pillar.

© StudioGreenBlue
© StudioGreenBlue
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address. Cite:"House With Concrete Louvers / StudioGreenBlue" 23 Dec 2010. ArchDaily. Accesed . <http://www.archdaily.com/97865/house-with-concrete-louvers-studiogreenblue/>