The Diana Center at Barnard College / Weiss Manfredi

© Albert Vecerka/Esto

Winner of a national design competition and a Progressive Architecture Award, the Diana Center establishes a new nexus for social, cultural, and intellectual life at . From the historic entrance gate at Broadway, the wedge-shaped design frames a clear sightline linking the central campus at Lehman Lawn to the lower level historic core of the campus. The Diana Center extends Lehman Lawn horizontally and vertically: descending planted terraces cascade north to Milbank Hall, previously isolated by a 14-foot-high retaining wall and plaza, and ascending double-height atria bring natural light and views into the seven-story structure.

Follow the break for more drawings and photographs.

Architects: Weiss/Manfredi
Location: City, , USA
Design Partners: Marion Weiss and Michael A. Manfredi
Project Manager: Mike Harshman
Project Architects: Clifton Balch, Kian Goh, Kim Nun and Yehre Suh
Project Team: Michael Blasberg, Beth Eckels, Hamilton Hadden, Patrick Hazari, Todd Hoehn, Bryan Kelley, Justin Kwok, Lee Lim, Nick Shipes, Michael Steiner
Pre-design team: Patrick Armacost, Jason Ro, Yehre Suh, and Tae-Young Yoon
Client: Barnard College
Project Area: 98,000 sqf
Project Year: 2003-2010
Photographs: Albert Vecerka/Esto and Paul Warchol

© Albert Vecerka/Esto

Founded in 1889 as a women’s college affiliated with Columbia University, Barnard College is an intimate campus compressed within the dense urban environment of Manhattan. Comprised of an eclectic group of predominantly brick buildings, the campus is focused around Lehman Lawn with disconnected landscape spaces at the periphery. Located between the Lawn and Broadway, the Diana Center unites landscape and architecture, interior and exterior spaces, presenting a window onto the College and the city. The 98,000-square-foot multi-use building establishes an innovative nexus for artistic, social, and intellectual life at the College. The facility brings together spaces for art, architecture, theater, and art history, as well as faculty offices, a dining room, and a café.

© Albert Vecerka/Esto

Rethinking the mixed-use building type, the Diana Center brings together the college’s previously dispersed programs and constituencies by setting up visual juxtapositions that invite collaboration between disciplines. Carving a diagonal void through the building, the ascending double-height glass atria establish continuous sightlines through the gallery, reading room, dining room, and café. Anchoring the lower levels, a 500-seat multipurpose events space and 100-seat black box theatre house lectures, special events, and theatrical productions. On the campus side of the building, an unfolded glazed staircase encourages informal encounters at the heart of a rich intellectual community and provides views to the surrounding campus. Conceived as a vertical campus quad, this cantilevered route interweaves the spaces of the building into those of the campus.

© Albert Vecerka/Esto

The building’s enclosure establishes a reciprocal relationship between the campus context and the diverse program elements within the building. Squarely centered in a campus defined by brick and terra cotta, the Diana translates the static opacity of masonry into a contemporary luminous and energy-efficient curtain wall. Within 1,154 panels of varying widths, gradients of color, opacity, and transparency are calibrated to the Diana Center’s diverse programs, allowing views into the building’s public functions and limiting visibility where privacy is necessary. The translucent fritted glass and color integral panels create constant shifts in hue and reflectivity as the façade responds to various lighting and climate conditions.

axon

Sustainability is integral to the conception of the design and supports the College’s effort to teach and practice environmental principles. The green roof offers a 2,800-square-foot ecological learning center for Barnard’s Biology and Environmental Science students as well as valuable new social space. The building maximizes daylight and views and incorporates operable windows, radiant flooring, and recycled materials. Occupancy sensors, automated shading, and high performance MEP systems increase efficiency.

landscapes

The new student center utilizes landscape, views, light, and the dynamic layering of programs and activities to enhance the vitality of student and faculty life at Barnard. Presenting to the city a new luminous lens, the Diana Center recognizes the campus’s multiple histories while encouraging the college’s forward-looking education.

© Albert Vecerka/Esto

Additional Credits:
MEPFP/Vertical Transportation Engineering Consultant: Jaros, Baum & Bolles Consulting Engineers
Structural Engineering Consultant: Severud Engineers
Civil Engineering Consultant: Langan
Curtain Wall Consultant: R.A. Heintges Architects Consultants
Lighting Design Consultant: Brandston Partnership Inc.
Landscape Architecture Consultants: HM White Site Architects
AV/IT/General Acoustics/Security Consultants: Cerami & Associates, Inc. with T.M. Technology Partners, Inc.
Food Service Consultant: Ricca Newmark Design
Retail Consultant: Jeanne Giordano
Cost Estimator: AMIS Inc.
Sustainability Consultant: Viridian Energy & Environmental, LLC
Theatre Consultant: Fisher Dachs
Theatre Acoustic Consultant: Jaffe Holden Acoustics
Owner’s Representatives: Roland L. Ferrera and Patrick Muldoon
Construction Manager: Bovis Lend Lease

View this project in Google Maps

* Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
Cite: "The Diana Center at Barnard College / Weiss Manfredi" 19 Dec 2010. ArchDaily. Accessed 19 Apr 2014. <http://www.archdaily.com/?p=97256>

11 comments

  1. Thumb up Thumb down 0

    Great project. There are very few architecture firms in the USA today doing work as good as Weiss Manfredi.

Share your thoughts