We’ve built you a better ArchDaily. Learn more and let us know what you think. Send us your feedback »

Rehabilitation Of The Old Butter Factory / M.S.B Architects

  • Architects: M.S.B Architects
  • Location: Calheta, Portugal
  • Architects: M.S.B Architects
  • Area: 350.0 sqm
  • Project Year: 2010
  • Photographs: MSB Architects

© MSB Architects © MSB Architects © MSB Architects © MSB Architects

From the architect. Located in a residential neighborhood of single family houses, the old butter factory has the characteristic image of the other houses surrounding it, defined by a typical architecture, with simple constructive technics. The existing buildings are in an advanced state of disrepair. However, taking into consideration the architectural interest of the volume of the former factory it is our desire to recover what currently exists.

© MSB Architects
© MSB Architects

Thus we rehabilitate the building in its pathologies, strengthening the structure of their walls, repair the roof, and ensure their finishes. The interior of the old factory will be completely redone. The two floors will be kept at the same level. The lower floor is divided into a kitchen, den and a large living room. The top floor will house 3 bedrooms en suite.

© MSB Architects
© MSB Architects

The new program is inserted in this old building. These two buildings are detached. We do not intend to recreate the interior environment that ever existed, because the use to be made completely differs from the previous. The aim is to easily disentangle these two moments. A means of doing so was to create a "buffer" between the buildings, almost as if they were not touched. Thus, the rooms upstairs detach themselves from external walls.

© MSB Architects
© MSB Architects

The light flows through these walls split, emphasizing that division, and revealing the new construction that seems suspended, only structured in horizontal steel beams. The appearance of the butter factory is preserved as the original. The volume that constitutes the support of the old bakery is in a state that does not allow any kind of rehabilitation. Our intention is to preserve their location, their volume, and morphological characteristics. Inside, the program of a small house is divided on two floors.

© MSB Architects
© MSB Architects

The lower floor will have a small living room and kitchen, and upstairs two bedrooms and a bathroom complete the program. This box is assumed as a novel intervention. Despite the maintenance of their location, volume, and coverage in two waters, the facades find a new dynamic with greater windows. The entire building will be in lined wooden plaque, showing clearly the construction and distinguishing it from the former, assuming the time it was built and in respect for the former factory. The volumes are a very close formal link, embedded in this landscape of great calm, that wished to remain unchanged in their intrinsic characteristics.

Sketch
Sketch
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address. Cite:"Rehabilitation Of The Old Butter Factory / M.S.B Architects" 27 Nov 2010. ArchDaily. Accesed . <http://www.archdaily.com/91673/rehabilitation-of-the-old-butter-factory-m-s-b-arquitectos/>