Munkasteinn / PK Arkitektar

© Rafael Pinho

Architects: PK Arkitektar
Location: Þingvellir,
Design Team: Pálmar Kristmundsson
Consultants: VK engineers
Project area: 90 sqm
Project year: 2001 – 2003
Photographs: Rafael Pinho

© Rafael Pinho

Located in Þingvellir National Park, the summerhouse sits in between the largest natural lake of Iceland, Þingvallavatn and the Almannagjá canyon formed by the continental drift between the North American and Eurasian plates.

floor plan
sections

The Þingvellir National Park was created not only to protect its natural wonders but it is as well an important historical site, where most of the Icelandic historical events took place.

© Rafael Pinho

Hidden by a cluster of pine trees the house is out of sight from the thousands of park visitors and has minimum interference to the delicate nature. The 90m2 wood construction hovers over the irregular landscape and touches the ground in few points. The cladding is a combination of wooden plates and corrugated metal. The dining room shares with the kitchen the same space. The living room is adjacent to it and part of it can be converted in to an extra sleeping room. The wooden deck created around the house carefully seeks for the best lake views in between the trees.

Cite: "Munkasteinn / PK Arkitektar" 16 Nov 2010. ArchDaily. Accessed 21 Aug 2014. <http://www.archdaily.com/?p=88978>

1 comment

  1. Thumb up Thumb down 0

    j’aurais bien aimé voir le détail de l’acrotère du toit.
    En effet, pas de couvertine visible donc comment se fait l’étanchéité à l’eau en haut des bardages ?

Share your thoughts