We’ve built you a better ArchDaily. Learn more and let us know what you think. Send us your feedback »

Bergman – Werntoft House / Johan Sundberg

  • Architects: Johan Sundberg
  • Location: Mossvägen 3, Ljunghusen, Sweden
  • Architects: Johan Sundberg
  • Structural Engineer: Laine Montelin, Tyréns
  • Client: Bergman-Werntoft Family
  • Building Contractor: Mathias Bergman
  • Project Year: 2006
  • Photographs: Henrik Magnusson

© Henrik Magnusson © Henrik Magnusson © Henrik Magnusson © Henrik Magnusson

From the architect. The house is situated in the heart of Ljungskogen forest, covering larger portions of the Ljunghusen residential area in Vellinge, south of Malmö. The earth is sandy and the flat ground is covered by a young pine forest. The site has therefore no views into the landscape.

© Henrik Magnusson
© Henrik Magnusson

The design is based on the Danish atrium house typology from the 60s and 70s and has an outer brick wall and an inner façade which is mostly glazed. The northern wing contains sleeping quarters and bathrooms; the eastern wing is the living area. The house is penetrated by several lightwells, and lines-of-sight play with the eye as you move through the rooms.

© Henrik Magnusson
© Henrik Magnusson

The inner and outer walls of the building are folded and doors and windows move in and out of alignment along the outer walls. This helps define spaces and views, frames the nature outside and creates an inner life.

© Henrik Magnusson
© Henrik Magnusson

In the inner courtyard, the same variations in the façade help create a relationship between the different wings of the house, and lines-of-sight that act as “internal” vistas. In this way, the inner spaces of the house are extended into the courtyard.

© Henrik Magnusson
© Henrik Magnusson

An important goal has been to invite nature into the house and to dissolve the climate barrier. There is a winter garden which can be completely opened on two sides, several sliding glass doors and the floors on the inside and outside have the same level.

© Henrik Magnusson
© Henrik Magnusson

The structure is based on a timber frame with steel reinforcements, placed on a concrete slab. The roof is made with a system of laminated veneer lumber which has been tapered towards the courtyard. The plastered walls are made of gas concrete and are painted black. The timbered walls are clad with planed Siberian larch.

© Henrik Magnusson
© Henrik Magnusson
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address. Cite:"Bergman – Werntoft House / Johan Sundberg" 12 Nov 2010. ArchDaily. Accesed . <http://www.archdaily.com/88422/bergman-%25e2%2580%2593-werntoft-house-johan-sundberg/>