ArchDaily | Broadcasting Architecture Worldwidethe world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Hostel
  4. Hungary
  5. PRTZN Architecture
  6. 2016
  7. FLOW Hostel / PRTZN Architecture

FLOW Hostel / PRTZN Architecture

  • 05:00 - 20 August, 2017
FLOW Hostel / PRTZN Architecture
FLOW Hostel / PRTZN Architecture, © Balázs Danyi
© Balázs Danyi

© Balázs Danyi © Balázs Danyi © Balázs Danyi © Balázs Danyi + 27

  • Architects

  • Location

    Budapest, Gönczy Pál u., 1093 Hungary
  • Lead Architects

    Gergely Hory, Zoltán Major, Péter Müllner
  • Area

    660.0 m2
  • Project Year

    2016
  • Photographs

© Balázs Danyi
© Balázs Danyi

From the architect. FLOW Hostel occupies the second floor of a more than hundred-year-old downtown historic building in Budapest. Our team was asked to turn the whole area into a hostel with 98 beds for young tourists traveling on a budget. In addition to rooms with capacities of four to eight people, a chain of communal areas was designed comprising of an entrance hall including the reception, a lounge, a canteen with self-service kitchen and a media area.

© Balázs Danyi
© Balázs Danyi
© Balázs Danyi
© Balázs Danyi

Spatial Experience Instead of Dark Corridors and Preparation for the Unknown
During the XXth Century, the spatial arrangement and function of the real estate changed several times: It used to be an office, a student dormitory and in recent years it functioned as an alternative theatre. Our team was commissioned in 2015 to transform the place into a hostel.

© Balázs Danyi
© Balázs Danyi

The building has a longitudinal layout with a load-bearing wall in the middle dividing the floor plan into two tracts, that are further divided by walls perpendicular to the facade. These walls had created a chain of interconnected generous spaces called emphilade.

Scheme
Scheme
Floor Plan - After
Floor Plan - After

As different types of uses occupied the building several corridors appeared that enabled rooms to operate independently, but at the same time, they became long, dark and narrow transit spaces.

© Balázs Danyi
© Balázs Danyi

We did not only want to eliminate such areas during the design but wanted even to turn visitors’ daily movements inside the hostel an exciting spatial experience with bright and generous spaces.

© Balázs Danyi
© Balázs Danyi

Learning from the past of the place we also wanted to prepare for possible future changes by finding out architectural means that enable functional modifications to the possibly highest extent on the lowest possible cost of time and infrastructure.

© Balázs Danyi
© Balázs Danyi

Chain of Public Activity Spaces: Versatile Structures, Neutral Infrastructure
We had the idea to use the community functions to avoid spatial monotonicity: instead of separate rooms, we designated these functions as a chain of spaces bonding the whole floor together as a paraphrase to the emphilade.

© Balázs Danyi
© Balázs Danyi

With the homogeneous linoleum flooring, the uniformly white walls and the arrangement of cable trays below the ceiling for the various mechanic systems and other permanent elements we made a neutral ’infrastructure’ that can be easily adapted to unknown future changes in use.

© Balázs Danyi
© Balázs Danyi

Onto this neutral base, each public area was given a unique character through the design of furniture and other easily changeable elements of the interior custom designed by us. We designed modular, lightweight and easily demountable interior elements since this is the layer that is to change in the shortest period of time.

© Balázs Danyi
© Balázs Danyi

When visitors want to reach their room they walk through this mixture of spaces with heterogeneous physical characters that provide versatile activities instead of dark and monotone corridors.

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address. Cite: "FLOW Hostel / PRTZN Architecture" 20 Aug 2017. ArchDaily. Accessed . <http://www.archdaily.com/877956/flow-hostel-prtzn-architecture/>
© Balázs Danyi

形形色色,给过往的旅者一个休憩之所 FLOW Hostel / PRTZN Architecture