Saint Germain Du Bois Medical Center / Arcad’26

Courtesy of Laurent Jannet

Architects: Arcad’26
Location: Saint Germain Du Bois, Burgundy, France
Project Architect: Laurent Jannet
Project Area: 774 sqm
Project Year: 2009
Photographs: Courtesy of Laurent Jannet

plan 01
plan 02

The poverty of medical services in rural villages leads many to adopt a new kind of clinic. This response, in light of developments in health policy, brings together in one place practitioners in medical and paramedical fields.

The building is secured tenuously to a bank in contact with the parcel in a subdivision unsightly. It waiting to escape, the main entrance is reached by making a wooden footbridge, fragile yet. It crosses a bamboo vegetation to carry a hall cannibalized by a patio, uniting the two levels, filled with bamboo, too. The lobby is transparent on both sides of his depth, he links the two main volumes maintaining sufficient porosity.

Courtesy of Laurent Jannet

The opacity of the interior arrangements, comply with medical secrets, and opposes the total opening consulting rooms on the landscape. The full opening of spaces on the outside, through Bands shooting windows call to vertigo, may be suicide. It is an alternative to medical failure.

This project is completely in the Manichean opposition between space that maintains confidentiality of the practitioner and the uncertain state of the patient.

Courtesy of Laurent Jannet

Addressing a program of this type so cynical, is a response to the legitimacy of such a project.

The insertion results in a limitation in the extreme impact of the landscape, not to distort the original field.

The use of vernacular materials, plus the introduction of eco-construction and eco-technology, such as green roofs, reinforce environmental approach.

View this project in Google Maps

* Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
Cite: "Saint Germain Du Bois Medical Center / Arcad’26" 09 Nov 2010. ArchDaily. Accessed 19 Apr 2014. <http://www.archdaily.com/?p=87048>

4 comments

  1. Thumb up Thumb down -1

    Sorry but the language is quite poor. Some lines are not even intelligible. It seems like it was written in French and then translated in Google Translate.

    • Thumb up Thumb down 0

      Perhaps it is written as an extended haiku?

      “The full opening of spaces on the outside, through Bands shooting windows call to vertigo, may be suicide.”

Share your thoughts