We’ve built you a better ArchDaily. Learn more and let us know what you think. Send us your feedback »

Saint Germain Du Bois Medical Center / Arcad’26

  • Architects: Arcad’26
  • Location: Saint-Germain-du-Bois, France
  • Architects: Arcad’26
  • Project Architect: Laurent Jannet
  • Area: 774.0 sqm
  • Project Year: 2009
  • Photographs: Courtesy of laurent jannet

Courtesy of  laurent jannet Courtesy of  laurent jannet Courtesy of  laurent jannet Courtesy of  laurent jannet

From the architect. The poverty of medical services in rural villages leads many to adopt a new kind of clinic. This response, in light of developments in health policy, brings together in one place practitioners in medical and paramedical fields.

Courtesy of  laurent jannet
Courtesy of laurent jannet

The building is secured tenuously to a bank in contact with the parcel in a subdivision unsightly. It waiting to escape, the main entrance is reached by making a wooden footbridge, fragile yet. It crosses a bamboo vegetation to carry a hall cannibalized by a patio, uniting the two levels, filled with bamboo, too. The lobby is transparent on both sides of his depth, he links the two main volumes maintaining sufficient porosity.

Courtesy of  laurent jannet
Courtesy of laurent jannet

The opacity of the interior arrangements, comply with medical secrets, and opposes the total opening consulting rooms on the landscape. The full opening of spaces on the outside, through Bands shooting windows call to vertigo, may be suicide. It is an alternative to medical failure.

Courtesy of  laurent jannet
Courtesy of laurent jannet

This project is completely in the Manichean opposition between space that maintains confidentiality of the practitioner and the uncertain state of the patient.

Courtesy of  laurent jannet
Courtesy of laurent jannet

Addressing a program of this type so cynical, is a response to the legitimacy of such a project.

Courtesy of  laurent jannet
Courtesy of laurent jannet

The insertion results in a limitation in the extreme impact of the landscape, not to distort the original field.

Courtesy of  laurent jannet
Courtesy of laurent jannet

The use of vernacular materials, plus the introduction of eco-construction and eco-technology, such as green roofs, reinforce environmental approach.

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address. Cite:"Saint Germain Du Bois Medical Center / Arcad’26" 09 Nov 2010. ArchDaily. Accessed . <http://www.archdaily.com/87048/saint-germain-du-bois-medical-center-arcad%25e2%2580%259926/>