ArchDaily | Broadcasting Architecture Worldwidethe world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Office Buildings
  4. Germany
  5. SCOPE Architekten
  6. 2016
  7. Innovation Center 2.0 / SCOPE Architekten

Innovation Center 2.0 / SCOPE Architekten

  • 03:00 - 31 March, 2017
Innovation Center 2.0 / SCOPE Architekten
Innovation Center 2.0 / SCOPE Architekten, © Zooey Braun
© Zooey Braun

© Zooey Braun       © Zooey Braun       © Zooey Braun       © Zooey Braun       +38

  • Architects

  • Location

    Konrad-Zuse-Ring 10, 14469 Potsdam, Germany
  • Architects in Charge

    Oliver Kettenhofen, Mike Herud
  • Area

    5400.0 m2
  • Project Year

    2016
  • Photographs

From the architect. In an exposed location on Jungfernsee SCOPE built the Innovation Center 2.0 next to existing SAP building. The architects are also responsible for its interior design. 

© Zooey Braun
© Zooey Braun

The Innovation Center 2.0 is a special place for software development and a special place for SAP. 

Here software solutions are being developed with the agility of a start-up and the background of this global leader.

© Zooey Braun
© Zooey Braun

Attractive jobs were created on 5,400 square meters for 160 employees, young IT talents from all around the world. These focused on the promotion of fresh ideas and offer best conditions for team-based and playful thinking. In this way they stimulate innovative work practices such as design thinking. 

© Zooey Braun
© Zooey Braun

On the outside, the new, four-story glass cube adapts with rotating balconies to the inventory and is characterized by its exciting concrete pillars structure with industrial character, which breaks the glass facade in numerous diagonals. 

The building resembles an open workshop hall in which all floors are interconnected via a cross-story airspace. 

© Zooey Braun
© Zooey Braun

In the middle of the building is a closed concrete core that receives all serving and technical features of the building such as the emergency stairwell, the elevator, the technical infrastructure and the sanitary system. 

Entering the building through the main entrance the room opens up in the shape of a large airspace. A large light installation on the ceiling and a green wall catch the view. 

© Zooey Braun
© Zooey Braun

In this airspace also the huge main access can be found. Single-flight stairs of exposed concrete, steel and matt black levels oak floors combine the floors with each other. 

The single-flight stairways end on different deep galleries that receive communication and residence zones. 

© Zooey Braun
© Zooey Braun

The airspace with its diverse compounds illustrates the architectural ambition of making communication an essential part of a vibrant corporate culture.

On the ground floor the coffeebar, the workshop rooms, the large design thinking - area and the meeting rooms are arranged around the core. 

© Zooey Braun
© Zooey Braun

In these spaces, the idea of a flexible and agile working environment is most evident. 

Large whiteboard surfaces are hanging from the ceiling and can be moved. 

The great design thinking space is characterized by constant change and enables multiple workgroups in various sizes to work together or to give presentations for up to 200 people. 

© Zooey Braun
© Zooey Braun

The meeting and workshop rooms are also expandable by flexible partitions. All the furniture and the stands are on wheels and support agile working. 

Floor Plan
Floor Plan

On the upper floors the office spaces are U-shaped around the core and are separated by large glazing of the atrium. 

The workstations are designed to be as flexible as the spaces on the ground floor. 

© Zooey Braun
© Zooey Braun

Here flexible working groups can also be assembled by movable whiteboards and scrollable tables. 

The three working groups on each floor are surrounded by differently sized meeting rooms and think tanks at the corners of the building. 

© Zooey Braun
© Zooey Braun

Micro meeting cells - small, sound-proof areas for telephone calls, two -man conferences or personnel meetings - complete the space. 

The material mix including wood, planted sideboards and leather seats visually and haptically meets the industrial charm of raw concrete walls, screed floors, visible installations and cooling fins on the ceilings, which are also acoustically effective. 

© Zooey Braun
© Zooey Braun

The tidy atmosphere is plain, reduced and stimulating at the same time. 

Visual protection on glass walls separate functional spaces from communication areas and also create connections and transparency. 

© Zooey Braun
© Zooey Braun

The holistic approach of openness, cooperation and flexibility can be felt everywhere. 

On the third floor, the atrium opens to a larger communication zone, through which the roof terrace of the building can be acessed. 

© Zooey Braun
© Zooey Braun

In addition to far reaching views over the Jungfernsee and the adjacent development area, the rooftop also serves as advanced workstation area during the warm season. 

Individual furnishings such as swinging seats, benches and sofas encourage different working techniques in these special zones. 

© Zooey Braun
© Zooey Braun
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address. Cite: "Innovation Center 2.0 / SCOPE Architekten" 31 Mar 2017. ArchDaily. Accessed . <http://www.archdaily.com/868212/innovatin-center-scope-architekten/>
Read comments
© Zooey Braun

创新中心 Innovatin Center 2.0 / SCOPE Architekten