ArchDaily | Broadcasting Architecture Worldwidethe world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. GZ House / Studio Cáceres Lazo

GZ House / Studio Cáceres Lazo

GZ House / Studio Cáceres Lazo
GZ House / Studio Cáceres Lazo, © Pablo Casals Aguirre
© Pablo Casals Aguirre

© Pablo Casals Aguirre © Pablo Casals Aguirre © Pablo Casals Aguirre © Pablo Casals Aguirre + 32

  • Architects

  • Location

    Colina, Santiago Metropolitan Region, Chile
  • Author Architect

    Daniel Lazo + Gabriel Cáceres
  • Collaborators

    Alejandra Sepúlveda, John Miller
  • Area

    280.0 m2
  • Project year

    2016
  • Photography

    Pablo Casals Aguirre, Cortesía de Daniel Lazo
    © Pablo Casals Aguirre
    © Pablo Casals Aguirre

    From the architect. At the beginning of 2012 a young couple approached our practice for a house. They had fallen in love with the beautiful setting of a small community on the outskirts of Santiago. On top of a steep hill, no road to reach it, with all the utilities’ network down below, the plot posed quite a challenge. Amazing unobstructed views of the Chicureo valley, however, made it more than worth the effort.

    © Pablo Casals Aguirre
    © Pablo Casals Aguirre

    Reasonably, the view of the landscape became the house’s raison d'etre. A room without a view -no matter its purpose- was unacceptable. Also, because they had been living in an apartment for quite a while they felt very strongly that everything should fit onto a single floor. 

    © Pablo Casals Aguirre
    © Pablo Casals Aguirre

    A chain-like sequence of rooms became the logical layout for the house, where all of the common areas sit at the center of the chain with the couple’s master bedroom at one end and the children’s and guest rooms at the other. This gives the parents a certain level of independence once the children are older. Next to the kitchen a covered terrace was added to allow for the husband’s preference for grilling –no matter the season or weather. 

    © Pablo Casals Aguirre
    © Pablo Casals Aguirre

    Living, kitchen and dining rooms are all integrated into a single space, enclosed by large windows at two sides. Both sides slide back to expand the fun to the adjacent-covered, and outdoor- terraces when desired. Boundaries were also blurred at the master bedroom, with just a big walk-in closet dividing it from the bathroom, no doors whatsoever. 

    Cortesía de Daniel Lazo
    Cortesía de Daniel Lazo
    © Pablo Casals Aguirre
    © Pablo Casals Aguirre

    Atop a set of boulders protruding from the hill at mid-height, the long and narrow chain-link scheme creates a gravity-defying image. Both ends cantilevering freely, it seems like a balancing act. Despite the effect, the house’s concrete slab rests safely over a podium defined by retaining walls of the same material. Slim, slanted columns were added wherever extra support was needed. Their irregular shape and inclination exaggerate the sensation of instability. On the outside, Equitone© fiber-cement boards were used to clad the whole of the steel structure that arises from the slab and shapes the house. An air chamber between this skin and the house’s inner envelope is placed to help with its thermal comfort. Because of its color, the cladding and concrete give the house a monolithic appearance, only subverted by the glass façade that faces the panorama. This controlled material palette makes the house a constant monochromatic counterpoint to the extreme changes in color and vegetation that the site undergoes through the seasons –from desert-like shades of browns and yellows in the summer to the most exuberant greens during the winter.

    Cortesía de Daniel Lazo
    Cortesía de Daniel Lazo

    Four years after their call, the now full-blown family of four finally moved to their tailor-made house on a hill. Happily, they found it to be a comfortable fit.

    © Pablo Casals Aguirre
    © Pablo Casals Aguirre
    Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address. Cite: "GZ House / Studio Cáceres Lazo" [Casa GZ / Studio Cáceres Lazo] 20 Mar 2017. ArchDaily. (Trans. Santibañez, Danae) Accessed . <http://www.archdaily.com/867415/gz-house-studio-caceres-lazo/>
    © Pablo Casals Aguirre

    GZ广场 / Studio Cáceres Lazo