We’ve built you a better ArchDaily. Learn more and let us know what you think. Send us your feedback »

Stair House / y+Mdo

  • Architects: y+Mdo
  • Location: Oda, Shimane Prefecture, Japan
  • Architects: y+Mdo
  • Area: 142.66 sqm
  • Photographs: Courtesy of y+mdo

Courtesy of  y+mdo Courtesy of  y+mdo Courtesy of  y+mdo Courtesy of  y+mdo

From the architect. The owners of the Stair House are are a young couple, both teachers, with two young children. When they hired architects y+Mdo to design their dream home, they had three key themes in mind; A house that could protect their privacy, provided warm and bright space, and could also encourage the gathering of people as they love their students visiting them.

Courtesy of  y+mdo
Courtesy of y+mdo

For more photographs and details of the Stair House follow the break.

Courtesy of  y+mdo
Courtesy of y+mdo

The property is located at seaside, and in the winter months suffers from the strong, cold sea wind and a short number of daylight hours. To the south of the property there is a 3 meter wide road and a 4 meter high bank leading to open ground. From the West is a combination of strong direct sunshine and sea wind. To the North is a road to the local village and to the East lies a two-storey house.  The architects response to the site challenges and keeping the interests of their clients in mind the design result was a stair shaped house.

Courtesy of  y+mdo
Courtesy of y+mdo

To allow sunlight into the house, there are a number of glass slits in between the steps on the south side. The glass slits provide a dual purpose of vision connection and natural light along with privacy. The material used for the stair shaped wall are porcelain tiles and require low maintenance.

Courtesy of  y+mdo
Courtesy of y+mdo

The outside structure links the garden to the rooftop and the inside of the house links a private porch/reception/lounge area to the bedrooms. The windows are designed and situated to allow in as much sunlight as possible, whilst retaining privacy.

Courtesy of  y+mdo
Courtesy of y+mdo

Additionally, the Stair House allowed both daylight and ventilation to penetrate into its interior. In summer, the house has a nice breeze blowing through the small garden situated on the south side and removes heat through ventilation fans on the north side. The slit windows eliminate direct sunshine, however provides indirect reflected light into the house.

Courtesy of  y+mdo
Courtesy of y+mdo

In winter, this design keeps the house warm by allowing the maximum amount of sunlight into the house in addition to the comforting warmth from the under floor heating and a wood-fire.

Courtesy of  y+mdo
Courtesy of y+mdo
Cite:"Stair House / y+Mdo" 02 Nov 2010. ArchDaily. Accessed . <http://www.archdaily.com/84612/stair-house-ymdo/>