AU Office and Exhibition Space / Archi Union Architects Inc

© Sheng Zhonghai

Architects:
Location: Jungong Road, Shanghai,
Project Area: 1,200 sqm
Project Year: 2009-2010
Photographs:  Sheng Zhonghai

© Sheng Zhonghai

This old warehouse on Jungong Road, Shanghai was originally used to store fabrics. Abandoned and dilapidated, it has now been given a new life as an office and exhibition space. Located in a newly formed artists’ complex, the area consists of three identical warehouse spaces totalling 1,200 sqm. The central warehouse has been converted into an outdoor recreational space and entrance lobby serving the exhibition hall and the studio.

© Sheng Zhonghai

The external parametric wall of the warehouse encloses the building on three sides. Parametric processes have been used here to superimpose the contours and definition of silk undulating in the wind – a sign of its past. The wall consists of concrete blocks, angled to create an interesting texture and varying amounts of light. Inside there are two meeting rooms and exhibition areas. The roof of this space has been left intact, simply renovated. Large windows run along both walls flooding daylight into the large open space.

first floor

The centre-stair leads to a mezzanine level for sports and recreation. At the rear of the building is the open-plan office. The original details of the building have been preserved here, and the contemporary furniture has been introduced to contrast the old and the new.

View this project in Google Maps

* Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
Cite: "AU Office and Exhibition Space / Archi Union Architects Inc" 19 Oct 2010. ArchDaily. Accessed 21 Dec 2014. <http://www.archdaily.com/?p=82251>
  • http://individual.cl/ æon

    Funny way to play with those cubes.

  • seb

    loooooooooooooooved that cubes!

  • Adam

    Sheet in contry

  • Esmat

    The space is very unique, different building materials and amount of light supplied to give the sense of space and create the texture. Changing a building function is preferable in such cases. This is a new working space that creates new experience; however, I disagree with the use of modern furniture as it opposes the scheme of this building.

  • Mohamed

    this a very interesting design, specially with the cubes, but some how the environment makes me feel it fits for a home more than an office.

    • cvdhzwkgrp

      funny you say that it reminds me distinctly of Office dA’s Casa la Roca (in the wall, obviously a very different plan)

  • a.lootah

    the movement of the boxes are very interesting. a person would like to work in an irregular shape office space edges.

  • http://uptodayarch.blogspot.com up_today_arch

    Nice wall… Good idea…

  • jaime

    Nice handmade parametrics!

  • Pingback: Geometry Love. | yellowtrace blog »