The Green School / PT Bambu

©

Architects: PT Bambu
Location: Badung, Bali, Indonesia
Client: Yayasan Kul Kul
Project Area: 7,542 sqm
Project Year: 2007
Photographs: PT Bambu, Ahkamul Hakim

site plan
© PT Bambu

Environmentalists and designers John and Cynthia Hardy wanted to motivate communities to live sustainably. Part of that effort was to show people how to build with sustainable materials, namely . They established the Green School, and its affiliates: the Meranggi Foundation, which develops plantations of plants through presenting seedlings to local rice farmers; and PT Bambu, a for-profit design and construction company that promotes the use of as a primary building material, in an effort to avoid the further depletion of rainforests.

© PT Bambu
© Ahkamul Hakim

The Green School, a giant laboratory built by PT Bambu, is located on a sustainable campus straddling both sides of the Ayung River in Sibang Kaja, Bali, within a lush jungle with native plants and trees growing alongside sustainable organic gardens. The campus is powered by a number of alternative energy sources, including a bamboo sawdust hot water and cooking system, a hydro-powered vortex generator and solar panels. Campus buildings include classrooms, gym, assembly spaces, faculty housing, offices, cafes and bathrooms. A range of architecturally significant spaces from large multi-storey communal gathering places to much smaller classrooms are a feature of the campus. Local bamboo, grown using sustainable methods, is used in innovative and experimental ways that demonstrate its architectural possibilities. The result is a holistic green community with a strong educational mandate that seeks to inspire students to be more curious, more engaged and more passionate about the environment and the planet.

View this project in Google Maps

* Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
Cite: "The Green School / PT Bambu" 13 Oct 2010. ArchDaily. Accessed 28 Jul 2014. <http://www.archdaily.com/?p=81585>

19 comments

  1. Thumb up Thumb down 0

    Even it looks like only a big umbrella but still piece of work. Very creative. I really love it.

  2. Thumb up Thumb down 0

    indonesia is rich country with a lot variety of culture so that the architecture. hope archdaily give more review about indonesian architecture.

  3. Thumb up Thumb down 0

    But this isn’t a new project? I did a case study on the roof of this building about a year ago.

    Fitting that the architects are named ‘bambu’

  4. Thumb up Thumb down 0

    i really like this one but i am not so sure how they manage to educate youngs when they seem to be quite isolated to other world

  5. Thumb up Thumb down 0

    very innovative! though it holds a very simple idea..but they used their resources in a smart way…and as they mentioned its inspiring to the students to be more engaged and passionate about the environment

  6. Thumb up Thumb down 0

    Innovative! they have used local material which is bamboo and built the whole building! how creative! i think that the aim is also fruitful..as they have mentioned earlier that students get more engaged and passionate about the planet and the environment!

  7. Thumb up Thumb down 0

    In terms of design and shape, that definitely looks more “green” than most buildings we see nowadays, but I’m not sure weather it would work as a school with the tropical rainy weather of Indonesia,how are they going to stay dry if wind and rain come along together?!

  8. Thumb up Thumb down 0

    it’s very nice and creative,and it’s a green and sustainable design, that encourage others to think more sustainable. Also, it makes the student more interact with nature.

  9. Thumb up Thumb down 0

    Hey, I liked the information and excellent layout you have here! I have your site bookmarked to find out fresh material you post. I would like to say thanks for sharing your ideas and the time it took to post!! 2 Thumbs up!

  10. Thumb up Thumb down 0

    It’s a serious piece of good Architecture at several levels;
    At a sustainable level cuz it uses local materials and respects nature around, very organic.
    But the thing that I like most is the way the bambu was used to work as a structure, using the “metaphore of the tree” which is a Gothic feature, like Gaudí did in some of his works.
    I don’t know if PT Bambu did it on purpose.
    Anyway, congratulations.
    Nice job!

Share your thoughts