ArchDaily | Broadcasting Architecture Worldwidethe world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. The Netherlands
  5. Joris Verhoeven Architectuur
  6. 2015
  7. Riel Estate / Joris Verhoeven Architectuur

Riel Estate / Joris Verhoeven Architectuur

  • 13:00 - 1 December, 2016
Riel Estate / Joris Verhoeven Architectuur
Riel Estate / Joris Verhoeven Architectuur, © John van Groenedaal
© John van Groenedaal

© John van Groenedaal    © John van Groenedaal    © John van Groenedaal    © John van Groenedaal    +29

© John van Groenedaal
© John van Groenedaal

From the architect. House Riel Estate completed in 2014 is located in a new residential development in the small village Riel near the town Tilburg. The property conforms with its archetypal main structure and materialization with the rural character of the village and the surrounding countryside; a main building with a gable roof, rural hand-molded bricks and heavy oak doors.

© John van Groenedaal
© John van Groenedaal

In the province of Brabant, where the dwelling is situated, it is customary to enter through the back door. By seperating kitchen and living room from each other, a separation is also made between the formal entrance and the informal back door. Also arise an afternoon and evening terrace.

© John van Groenedaal
© John van Groenedaal

The staircase is located in the intermediate zone between kitchen and living room. It rises up along the gentle slope of the roof and ensures a clear connection between the ground floor and upstairs. The presence of this stairs is further emphasized by the skylight above it folding over the roof which ensures light gliding down the stairs.

© John van Groenedaal
© John van Groenedaal
Plan
Plan
© John van Groenedaal
© John van Groenedaal

An asymmetric sculptural play of mass and openness is created by tilting the roof and also with the masonry giving the impression of heavy solid walls. The detailing of the house reinforces this and provides a powerful clarity.

Riel Estate is inspired by the minimalistic brick pavilions in the German museum park Insel Hombroich. 

© John van Groenedaal
© John van Groenedaal

Product Description.The window frames and lintels are all detailed out of sight. By this means the bricks and the glass are the only materials in sight for a strong image.

© John van Groenedaal
© John van Groenedaal
Cite: "Riel Estate / Joris Verhoeven Architectuur" 01 Dec 2016. ArchDaily. Accessed . <http://www.archdaily.com/800233/riel-estate-joris-verhoeven-architectuur/>
Read comments
Read comments
© John van Groenedaal

Riel庄园住宅 / Joris Verhoeven Architectuur