ArchDaily | Broadcasting Architecture Worldwidethe world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Elementary & Middle School
  4. China
  5. WAU Design
  6. 2014
  7. 120-Division School / WAU Design

120-Division School / WAU Design

  • 22:00 - 6 September, 2016
120-Division School / WAU Design
120-Division School / WAU Design, © MA Minghua - ZHAN Changheng
© MA Minghua - ZHAN Changheng

© MA Minghua - ZHAN Changheng © MA Minghua - ZHAN Changheng © MA Minghua - ZHAN Changheng © MA Minghua - ZHAN Changheng + 33

© MA Minghua - ZHAN Changheng
© MA Minghua - ZHAN Changheng

From the architect. The 120-division School, designed by WAU Design, is completed recently. The school including 72 classrooms, teacher's office, library, lecture hall and sports center is located in the new developing area of Xingxian, ShanXi province.

© MA Minghua - ZHAN Changheng
© MA Minghua - ZHAN Changheng
Concept
Concept
© MA Minghua - ZHAN Changheng
© MA Minghua - ZHAN Changheng

Our vision for the design is to create an image of range upon range of mountains just like the natural environment the site has. The building raises up from the ground floor to the roof top, this makes the slope roof to be a extension and development of the ground floor landscape. The roof with a high accessibility creates a playful outdoor space for children having different kinds of activities. An interesting mix of landscape and building makes different space experiences for the students. The intersection parts of different roofs form the public lobby with patios around, this not only blurs the distinction between interior and exterior but also organically connect different programs such as classrooms, office, library, etc.

© MA Minghua - ZHAN Changheng
© MA Minghua - ZHAN Changheng
Ground Floor Plan
Ground Floor Plan
© MA Minghua - ZHAN Changheng
© MA Minghua - ZHAN Changheng

The building has roofs with various inclination, we make the lower part to be public terrace for the upper level. In addition, such kind of roofing reflects the cave dwellings in Shanxi, extending the historical context of the site.

© MA Minghua - ZHAN Changheng
© MA Minghua - ZHAN Changheng

In the energy conservation, the design responds to local climate. The shape of the building takes full consideration of wind to have good ventilation. In addition, patios not only create the Greenhouse Effect, but also act as rainwater collectors to improve the microenvironment. The most important, concrete masonry backup , brick veneer, together with air space in between, formed the “Respirable Wall”, which helps to improve thermal and insulating performance and reduce energy consumption for heating and cooling.

© MA Minghua - ZHAN Changheng
© MA Minghua - ZHAN Changheng

After all this design conveys the regeneration of traditional architecture, creates a brand new atmosphere of  teaching building, and enhances the students' perception experience of space.

© MA Minghua - ZHAN Changheng
© MA Minghua - ZHAN Changheng
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address. Cite: "120-Division School / WAU Design" 06 Sep 2016. ArchDaily. Accessed . <http://www.archdaily.com/794472/120-division-school-wau-design/>
Read comments
Read comments
© MA Minghua - ZHAN Changheng

山西兴县120师学校教学楼 / WAU建筑事务所