ArchDaily | Broadcasting Architecture Worldwidethe world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Elementary & Middle School
  4. Spain
  5. A54 arquitectos
  6. 2016
  7. Mariturri School / A54 arquitectos

Mariturri School / A54 arquitectos

  • 09:00 - 27 August, 2016
Mariturri School / A54 arquitectos
Mariturri School / A54 arquitectos , © imagina2
© imagina2

© imagina2 © imagina2 © imagina2 © imagina2 +27

  • Architects

  • Location

    Vitoria-Gasteiz, Álava, Spain
  • Architect in Charge

    Marina Durán, Fernando Ortega, Eugenio de la Torre
  • Design Team

    Borja García, Gorka Goikoetxea
  • Area

    6193.0 sqm
  • Project Year

    2016
  • Client

    Departamento de Educación. Gobierno Vasco
  • Technical Architect

    Eneko Oar
  • Structure

    Jon Bilbao (Minteguia&Bilbao)
  • Installations

    Unai Martinez De Lahidalga (AIALME Ingenieros)
  • Lights

    Koldo Villasuso (SUSAETA Iluminación)
  • Contractor

    Construcciones MOYUA
  • Site Area

    14.975 m2
  • More SpecsLess Specs
© imagina2
© imagina2

From the architect. This building meets the increasing educational demand of the city of Vitoria, in a neighborhood that concentrates the biggest extension of collective dwelling during these last years, and where most of the childhood population live.

© imagina2
© imagina2

The plot is surrounded by a group of large size towers, in a green area crossed by the Zarauna creek. The building is planned as a low rise construction that tries to oxygenate the area and work as an inner courtyard.

© imagina2
© imagina2

After evaluation of the functionality of the programme, the topography, the orientation, the surroundings and the roadways around the plot, an L shape building was proposed, opened towards the sunniest orientations and most protected from the usual winds, so that the playground could be placed on the most favourable position.

Plan 0
Plan 0

The building, with a capacity for 693 pupils, houses the classrooms for the stages of primary school (6 to 12 years) and pre-school education (2 to 5 years), each of the levels being on each side of the L shape.

© imagina2
© imagina2

Both parts have been configured as two intersected prisms, defining the common spaces, complementary uses, and the main entrance to the school in their merging area.

© imagina2
© imagina2

The gable roofs respond to the surrounding, leaning themselves towards the playground, offering their most urban façade towards the outside and the human scale to the inside.

© imagina2
© imagina2

From the point of view of functionality, it has been sought for the most appropriate location for each of the uses, so that the connections among them could be clear and effective, reducing the circulation spaces; but respecting and discriminating the requirements and specific flows of each usage.

It has been used a precast construction solution, standardized and with regular geometries, avoiding façade developments larger than necessary, to reduce the perimeter of the building. The concept design follows the principles mentioned before, but keeping always in mind the volumes, composition, and proportion of the facades and interior spaces, conditioning the constructive solutions and material choosing.

© imagina2
© imagina2

In the playground, three sport courts have been projected (one of them covered). They have been adapted to the topography defining three different platforms; the first one, at ground floor level, and the other two, with a difference of 1m height. They are placed close to the gym, with a direct and covered access with exterior ramps.

© imagina2
© imagina2

During the design of the building bioclimatic strategies have been considered, such as orientation and protection of the classrooms from the sunlight, the design of installation systems and air circulation conditions, the choosing of the construction solutions and their isolating conditions, the supplying distances of each material etc. The standardization has supposed a reduction on the costs and working schedules. It has also been a challenge to propose construction systems with minimum maintenance.

© imagina2
© imagina2

The design of the interiors has been specially careful with accessibility and adaptation to the users, also while studying the chromatical compositions and signalization, in order to favor functionality and provide clear circulations. 

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address. Cite: "Mariturri School / A54 arquitectos " 27 Aug 2016. ArchDaily. Accessed . <http://www.archdaily.com/794049/mariturri-school-a54-arquitectos/>
Read comments
© imagina2

节能高效的Mariturri学校/ A54 arquitectos