ArchDaily | Broadcasting Architecture Worldwidethe world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

h

Nominate now the Building of the Year 2017 »

All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Fire Station
  4. Italy
  5. Pedevilla Architects
  6. 2016
  7. The Rose of Vierschach / Pedevilla Architects

The Rose of Vierschach / Pedevilla Architects

  • 05:00 - 26 July, 2016
The Rose of Vierschach / Pedevilla Architects
The Rose of Vierschach / Pedevilla Architects, © Gustav Willeit
© Gustav Willeit

© Gustav Willeit © Gustav Willeit © Gustav Willeit © Gustav Willeit +19

© Gustav Willeit
© Gustav Willeit

From the architect. Italian studio Pedevilla Architects designed a minimal rose-tinted structure that serves as a fire station for the town of Vierschach in South Tyrol.

© Gustav Willeit
© Gustav Willeit

Built in the remote Pusteria Valley, close to the border of Austria, an obviously simple shaped building is situated alongside the main road. Altough the design prioritizes simplicity and the rediction of detail, the building is in fact an experiment within itself. Realized in light-weight concrete, with a product named LiaPor, the outer shell challenges constructive and static parameters, but deals also with insulation requirements.

© Gustav Willeit
© Gustav Willeit

While one side is facing the village and contains the spaces for all the fire engines and trucks, the upper and only single-storey elevated front follows the heavily frequented traffic road. The latter carries the main public function of the building and is therefore conducted as a spacious hall, fully panelled in hand-planed pine wood. An external stair case is connecting both floors to each other and gives access to the control room and vehicle hangar below.

© Gustav Willeit
© Gustav Willeit

The red colour emphasises the originality of the new fire station. All surfaces have been realized with pigmented concrete to remark the building’s monolithic character. Dimensions of the construction remain thereby recognizable from the outside, in fact it even amplifies the structures massive appearance.

© Gustav Willeit
© Gustav Willeit

The project’s main feature is surely the level of pre-fabrication of its outer shell, which minimized necessary finishing works of the construction and the buildings fitout. Irregularities or divergences in the concrete only adds charm to the material and the character of the building.

© Gustav Willeit
© Gustav Willeit
© Gustav Willeit
© Gustav Willeit

Alongside to the mentioned technical functions, the pigmented lightweight construction was accomplished as exposed concrete with high density and is therefore water and frost proof. As to the buildings economic efficiency, particular attention was paid to the attainment of a robust and simple construction, the usage of only a few materials and to reduction of work stages to a minimum. Furthermore the sensible choice of materials ensures a high durability and reduced maintenance costs.

© Gustav Willeit
© Gustav Willeit
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address. Cite: "The Rose of Vierschach / Pedevilla Architects" 26 Jul 2016. ArchDaily. Accessed . <http://www.archdaily.com/791997/the-rose-of-vierschach-pedevilla-architects/>
Read comments

1 Comments

Inalco Ceramics · August 03, 2016

Awesome color!

···

Comments are closed

Read comments
© Gustav Willeit

意大利蒂罗洛小镇玫瑰消防站 / Pedevilla Architects