Zoom image | View original size
Italian studio Pedevilla Architects designed a minimal rose-tinted structure that serves as a fire station for the town of Vierschach in South Tyrol. Built in the remote Pusteria Valley, close to the border of Austria, an obviously simple shaped building is situated alongside the main road. Altough the design prioritizes simplicity and the rediction of detail, the building is in fact an experiment within itself. Realized in light-weight concrete, with a product named LiaPor, the outer shell challenges constructive and static parameters, but deals also with insulation requirements. While one side is facing the village and contains the spaces for all the fire engines and trucks, the upper and only single-storey elevated front follows the heavily frequented traffic road. The latter carries the main public function of the building and is therefore conducted as a spacious hall, fully panelled in hand-planed pine wood. An external stair case is connecting both floors to each other and gives access to the control room and vehicle hangar below. View more View full description
Share Share