ArchDaily | Broadcasting Architecture Worldwidethe world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Offices Interiors
  4. France
  5. Studio Razavi architecture
  6. 2015
  7. La Parisienne HQ / Studio Razavi architecture

La Parisienne HQ / Studio Razavi architecture

  • 11:00 - 14 March, 2016
La Parisienne HQ / Studio Razavi architecture
La Parisienne HQ / Studio Razavi architecture, © Olivier-Martin Gambier
© Olivier-Martin Gambier

© Olivier-Martin Gambier © Olivier-Martin Gambier © Olivier-Martin Gambier © Olivier-Martin Gambier +20

© Olivier-Martin Gambier
© Olivier-Martin Gambier

From the architect. This full floor work space was designed for the oldest insurance company in France. A very specific brief had been put together by the client which required to design a "peaceful, see-through & fresh" space that would not only respond to contemporary work practices but also allow new, and at times unexpected, team interactions.

© Olivier-Martin Gambier
© Olivier-Martin Gambier

One game changer prior to design started on this project was the involvement of The Boson Project. A young consultancy firm focusing on helping established corporations to adapt to new work environments and culture. This allowed us to focus on design options that we knew were compatible with our clients wishes and ultimately finalize a design package at record speed. 

© Olivier-Martin Gambier
© Olivier-Martin Gambier

Our focus on this single floor has been to create a variety of work nodes that would allow teams different setups, specifically tailored to their procedures (at times highly confidential) as an insurance company.   

© Olivier-Martin Gambier
© Olivier-Martin Gambier

This in turn creates an alternate flow pattern which we carefully controlled so that it would not conflict with individual well-being.

Diagram
Diagram

We opted for materials that are not commonly thought of for work spaces and tried to use them sensibly to establish a core identity, combining wood, carpet & glass partitions. Pine was the wood of choice because of its very imperfections. 

© Olivier-Martin Gambier
© Olivier-Martin Gambier

We made sure natural lighting was allowed as deep as possible inside the floor and introduced generous felt covered surfaces to provide an acoustically efficient environment.

© Olivier-Martin Gambier
© Olivier-Martin Gambier

Centrally located on the floor plate are "program islands" which allow existing structure to be concealed, create storage and a variety of other programs such as reception desk, stand-up meeting rooms and storage. They are located at the very center of the floor so that all work spaces are evenly distributed from and around these core islands.

© Olivier-Martin Gambier
© Olivier-Martin Gambier
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address. Cite: "La Parisienne HQ / Studio Razavi architecture" 14 Mar 2016. ArchDaily. Accessed . <http://www.archdaily.com/783540/la-parisienne-hq-studio-razavi-architecture/>
Read comments