ArchDaily | Broadcasting Architecture Worldwidethe world's most visited architecture website

Housing in Calle Roca / Gálvez Autunno Arquitectos

  • 14:00 - 3 March, 2016
Housing in Calle Roca / Gálvez Autunno Arquitectos
Housing in Calle Roca  / Gálvez Autunno Arquitectos, © Javier Agustín Rojas
© Javier Agustín Rojas

© Javier Agustín Rojas © Javier Agustín Rojas © Javier Agustín Rojas © Javier Agustín Rojas +35

  • Construction

    Arqsteel Celerwall
  • Project Team

    Santiago Autunno, Manuel Gálvez
  • Collaborators

    Facundo Arias Solari, Carolina Locker, Rocío García Girón
  • Structure Consultant

    Gustavo Sist
  • More SpecsLess Specs
© Javier Agustín Rojas
© Javier Agustín Rojas

From the architect. The project consists of two sets of four houses each, placed in similar batches close together. One on the diagonal to the square of the city, with front on the street Rivadavia and the other in the block adjacent mid-block on the street Gral. Roca.

© Javier Agustín Rojas
© Javier Agustín Rojas

In the first, the units are arranged in a line, repeated in series, giving a particular character to the corner in accordance with the first buildings of Las Heras; while in the mid-block houses, all unified volumetrically articulated in pairs, sharing the projections of the bedrooms at the front and the gaps left them, duplicate measures and blurring the division between a house and another.

Ground Floor Plan (Riv)
Ground Floor Plan (Riv)

Both sets are built with structure galvanized steel profiles known as Steel-Frame and coated sheet pre painted black (guaranteeing the necessary solar heat gain in these latitudes). The material and color, provide continuity through the absence of eaves, unifying the "jagged" of the set volume.

© Javier Agustín Rojas
© Javier Agustín Rojas

On the ground floor, the base is of concrete block, used as a facing in places where openings require ledges or blind planes, and in the dividing and containments walls roads where wear for use is greater. Also they unified by color and material with the yard and exterior brushed concrete sidewalks.

© Javier Agustín Rojas
© Javier Agustín Rojas

The openings of black aluminum, were sized and positioned strategically depending on the solar effect, visual and natural lighting of the environment.

Section AA (Riv)
Section AA (Riv)
Section BB (Roca)
Section BB (Roca)

In response to the strong winds characteristic of the area, the open cloths are tilt-wing combined with fixed panels that in almost all cases have a ratio 1/3 - 2/3 respectively.

© Javier Agustín Rojas
© Javier Agustín Rojas

The mark of the project, given by the characteristic profile of its sloping ceilings and the dark outline of its walls, stands without shrillness on the streets of the city.

© Javier Agustín Rojas
© Javier Agustín Rojas
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address. Cite: "Housing in Calle Roca / Gálvez Autunno Arquitectos" 03 Mar 2016. ArchDaily. Accessed . <http://www.archdaily.com/782607/housing-in-calle-roca-galvez-autunno-arquitectos/>