ArchDaily | Broadcasting Architecture Worldwidethe world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Day Care
  4. Germany
  5. VON M
  6. 2015
  7. Children and Family Center in Ludwigsburg / VON M

Children and Family Center in Ludwigsburg / VON M

  • 05:00 - 31 January, 2016
Children and Family Center in Ludwigsburg / VON M
Children and Family Center in Ludwigsburg / VON M, © Zooey Braun
© Zooey Braun

© kifam © kifaz © Zooey Braun © Zooey Braun +44

© Zooey Braun
© Zooey Braun

From the architect. Rural surrounding, scale and appearance of the buildings in the neighborhood.

The surrounding buildings are classic buildings of the "agrary industry“, farm houses which have been extended by new building parts step by step with the needs of the owners (picture attached).

© Zooey Braun
© Zooey Braun

Therefore we have a mix of classical materials of this area (plaster, bricks, wood) and a mix of different rooftop - orientations and angles.

© Zooey Braun
© Zooey Braun

All these contextual issues were somehow processed in our work:

- Reflecting the scale by dividing the needed volume of the extensions to 5 smaller partitions.

© Zooey Braun
© Zooey Braun

- Reflecting the materials by the use of plastered brick-walls (existing building) and wood (extension).

- Roof landscape reflecting the different roof angels in the surrounding.

© Zooey Braun
© Zooey Braun

- Orientation of the group-rooms to the north to enable huge windows and a free view on the beautiful open landscape without sun-shading, even in the summer.

- Massive brick/plaster buildings with several extensions, like farmhouses with extended barns.

Ground Floor Plan
Ground Floor Plan
Section B
Section B
Second Floor Plan
Second Floor Plan

- Working-title “Spielscheune” (play barn).

- Material wood with transparent white coating to give the kids a bright, friendly an warm atmosphere.

© Zooey Braun
© Zooey Braun

- Light from huge windows and light from the roofs.

- View and orientation towards the green space in the north (big window for each room).

© Zooey Braun
© Zooey Braun

- Generous rooms for kids to "flower out“ and to give them max. Space for there playing and developing.

- In our opinion, suitability for children often gets confounded with infantility - which ends up in a mess of primary colors and ridiculous forms. Our aim was to give a friendly, generous and lightful, but also restrained space to the children to evolve theirselves - a space that can be filled with live and be taken by the children.

© Zooey Braun
© Zooey Braun
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address. Cite: "Children and Family Center in Ludwigsburg / VON M" 31 Jan 2016. ArchDaily. Accessed . <http://www.archdaily.com/781133/children-and-family-center-in-ludwigsburg-von-m/>