ArchDaily | Broadcasting Architecture Worldwidethe world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. News
  3. Architects for Urbanity Win Competition for Varna Regional Library

Architects for Urbanity Win Competition for Varna Regional Library

Architects for Urbanity Win Competition for Varna Regional Library
Architects for Urbanity Win Competition for Varna Regional Library, © Architects for Urbanity
© Architects for Urbanity

Architects for Urbanity has been awarded first prize in a competition for a new regional library in Varna, Bulgaria. What will be known as the "Pencho Slaveykov," the proposed 17,500-square-meter building was lauded by the jury for its ability to fit into the context "unobtrusively." It's design features a transparent "open space of knowledge" that divides the building's mass into two volumes and encourages the public to enter. 

© Architects for Urbanity
© Architects for Urbanity

From the architects: Concept

The act of subtracting a large longitudinal void across the compact orthogonal volume suggests a symbolic gesture that creates ‘air,’ space for the etheric body - the knowledge - to be developed. The open space of knowledge divides therefore the mass of the building into two solid volumes, one in front of the Boulevard and one in the backside of the site. The back volume is fragmented in three large zones, so that on the back of the building a ‘spine’ is created, a well-structured verticality that accommodates the fundamental parts of the library - the archive and the administration. 

© Architects for Urbanity
© Architects for Urbanity

The slabs of the two remaining volumes are shifted; the void is distorted. 

The ground-based volume is shifted towards the city, opening up knowledge to the public. Artificial, geometrical contour lines, forming a climax, bare the library’s fetish, the books and the book stacks; it is about the embracement and protection of the book.  The climax unfolds till the ground floor and expands outside the building. The ’library’ is given back to the city. This linear zone (Lobby) is the most public space of the building.

The floating volume, a condensed act of knowledge, is shifted towards the Source; an Act On the book; ‘devouring’ the books; absorbing knowledge; learning. 

© Architects for Urbanity
© Architects for Urbanity

Organization

Each level bears its own programmatic function. The cutting through void allows the transmission of light into the heart of the building, but also strong visual connections between floors and spaces. A ramp connects the ground, the first and the second floor of the building. This diagonal axis alters the quality of the space, creating a dynamic flow. Programmatically it connects the most pubic part of the building, the ground floor, with the children’s and teenager’s space. Bridges on every level interconnect the reading rooms with the bookshelves areas. The vertical volume, the administration and the archive, structured in a denser way, can be accessed on all levels both through the building, but also form a separate entrance in the side road. The core interconnects vertically the archive, the administration and the loading zone, however each of these zones maintains different levels of accessibility and autonomy. The biggest mass of the books and book stacks is accommodated on and within the climax volume. Among the bookshelves there are silent reading places. More diverse reading places can be found on the high raised level.

© Architects for Urbanity
© Architects for Urbanity

Entering the building the visitor finds himself in the lobby, a linear zone that takes over the whole front of the building and develops along with the parallel, linear square in front of the building. The lobby zone offers access to two different options: 1) on the left reaching firstly the ramp that leads the visitor to the upper levels, but also a zone of all the loud, group work and hand-on activities – registration/information desk, the souvenir shop, hobby zone, training center, conference rooms, individual work station, copy center, 2) on the right reaching the open, public, social zone - auditorium, exhibition area (storage), dressing rooms, stage storage, customer service, kitchenette, and storage.

© Architects for Urbanity
© Architects for Urbanity

The first part of the ramp leads to the first level, where an entrance zone welcomes the visitor to a second copy center, the serials desk and the IT lab. The first level accommodates the children zone – book collection and reading places, reading, games and events area, area for parents, circulation and reference desk, outdoor reading and playing area. 

© Architects for Urbanity
© Architects for Urbanity

A second ramp takes the visitor to the second level, the teenagers’ space – book collection and reading places, reference books, study and individual work area, hobby zone, circulation and reference desk, office desk and office supervisor. Parallel to the second level begins the above floating volume that accommodates few bookshelves and mostly reading places.

© Architects for Urbanity
© Architects for Urbanity

The access to the third floor is achieved by a round staircase. Different programmatic groups compose this level on both volumes; the Arts and Media center, the American corner and the Deutsche Lesesaal – the library items collection, hobby zone, circulation and reference desk for each one. The specialized reading areas are also placed on this floor – the local history and the rare and valuable documents (reading area, storage, and circulation and reference desk).

Roof. Image © Architects for Urbanity
Roof. Image © Architects for Urbanity

 A small amphitheater brings the user from the third to the forth and fifth level which is exclusively dedicated to the adults section -book collections and reading places, individual and group work areas, circulation and reference desk. The fifth floors provides access to the sixth floor where a small pavilion resides, along with a small café, interior and outdoor reading areas.

Project Team: Irgen Salianji, Marina Kounavi, Katerina Petroxeilou, Liana Sofiadi, Karolina Szóstkiewicz

Cite: Karissa Rosenfield. "Architects for Urbanity Win Competition for Varna Regional Library" 02 Dec 2015. ArchDaily. Accessed . <http://www.archdaily.com/778176/architects-for-urbanity-win-competition-for-varna-regional-library/>
Read comments