ArchDaily | Broadcasting Architecture Worldwidethe world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Urban Design
  4. Spain
  5. Carles Enrich
  6. 2015
  7. New Access to Gironella's Historic Center / Carles Enrich

New Access to Gironella's Historic Center / Carles Enrich

  • 03:00 - 11 November, 2015
New Access to Gironella's Historic Center / Carles Enrich
New Access to Gironella's Historic Center  / Carles Enrich, © Adrià Goula
© Adrià Goula

© Adrià Goula © Adrià Goula © Adrià Goula © Adrià Goula +35

  • Collaborators

    Adriana Campmany, Àngel Rosales, Ada Sánchez
  • Structure

    MA+SAad
  • Budget

    Jaume Morro
  • Project Promoter

    Servei de Patrimoni Arquitectònic Local. Diputació de Barcelona.
  • Constructor

    Solà Cardona
  • More SpecsLess Specs

From the architect. Gironella is a municipality that has grown, during the last decades, divided by the river Llobregat. Its historic centre is located on top of a 20 metres high hill on the right bank of the river, where the medieval castle, whose wall is declared a BCIN, was set.

© Adrià Goula
© Adrià Goula

The modern part of Gironella is placed on the other side of the river, next to the road linking Barcelona with Berga, favoured by a more flat topography, which has allowed an expanding urban growth.

© Adrià Goula
© Adrià Goula

Urban discontinuity.

The 20 metres vertical break between the old and new parts of the town has generated a social fracture. Over the years, the historic centre has been depopulated due to difficulties in accessibility. The narrow stepped streets that lead to the Vila Square represent a huge effort to the elderly and the little ones.

Section 1
Section 1

The proposal involves the insertion of a new access to the historic centre to enhance the urban connectivity between the two parts of the town, boosting the use of the old town and avoiding social exclusion.

© Adrià Goula
© Adrià Goula

Cal Metre path recovery.

Gironella’s river facade is formed by a series of medieval remains that mean an architectural and historic heritage for the town, just as so are the industrial colonies of the early twentieth century along the river.

© Adrià Goula
© Adrià Goula

Our proposal seeks to be integrated respectfully as a new layer in the historical memory of the place. We suggest the location of an elevator in a strategic point of Cal Metre path, through where people used to get to the textile industries.

© Adrià Goula
© Adrià Goula

The elevator will improve the accessibility to the old town but it will also be a trigger to recover the use of this ancient river passage offering new urban continuity with the Vila Square public space.

© Adrià Goula
© Adrià Goula

Materiality.

Our intention is to dialog with all these pre-existences, enhancing a relation with the textile industries and recognizing the green stratum as a public space.

© Adrià Goula
© Adrià Goula

To this end we solve the case of the elevator with 3 materials: steel, ceramic and glass.

Detail 6
Detail 6

Structure.

The steel structure is done entirely in a local workshop and it is moved to the work area in 4 tranches that are definitely placed in 4 different days. It consists of 80.8 tubular columns and 80.8 tubular rings placed every 1.5 metres. Some L 100 profiles welded to the rings allow holding the ceramic lattice sections.

© Adrià Goula
© Adrià Goula

Porosity.

A ceramic lattice made by holed bricks placed on their side faces covers the 16 upper metres.

© Adrià Goula
© Adrià Goula

The choice of this enclosure material responds, on the one hand, to its role as a solar filter offering at the same time porosity, light entrance and ventilation to the elevator case. On the other hand, it dematerializes the case by letting the light go across it provoking an appearance of lightness that contrasts with the opacity that it is shown in a farther point of view.

© Adrià Goula
© Adrià Goula

Visual contact.

The lattice closes three of the four sides of the structure. The inner face is left open allowing a visual relation with the stone wall during the entire journey.

© Adrià Goula
© Adrià Goula

The lower 8 metres of the case have a glazed enclosure. Its transparency ensures a close relation with Cal Metre river path and its trees, which create a magnificent shadow area that changes with the seasons.

Section 3
Section 3

To favour the relationship between the elevator and the activities that take place in the square, the elevators façade towards it is made of glass.

© Adrià Goula
© Adrià Goula
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address. Cite: "New Access to Gironella's Historic Center / Carles Enrich" 11 Nov 2015. ArchDaily. Accessed . <http://www.archdaily.com/776902/new-access-to-gironellas-historic-center-carles-enrich/>
Read comments
Read comments
© Adrià Goula

Gironella历史古城新入口设计/ Carles Enrich