ArchDaily | Broadcasting Architecture Worldwidethe world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Apartments
  4. Iran
  5. Ali Sodagaran
  6. 2015
  7. 144 House Apartment / Ali Sodagaran + Nazanin Kazerounian

144 House Apartment / Ali Sodagaran + Nazanin Kazerounian

  • 20:00 - 7 October, 2015
144 House Apartment / Ali Sodagaran + Nazanin Kazerounian
144 House Apartment / Ali Sodagaran + Nazanin Kazerounian, © Parham Taghioff
© Parham Taghioff

© Parham Taghioff © Parham Taghioff © Parham Taghioff © Parham Taghioff +38

  • Interior Designer

    Nazanin Kazerounian
  • Collaborators

    Amin Shahvar, Roya Seirafi
  • Structure

    Salman Rostami
  • Installations

    Amin Mohkami
  • Construction management

    Ali Sodagaran
  • More SpecsLess Specs
© Parham Taghioff
© Parham Taghioff

From the architect. The main idea of designing this house has been supplying the primary requirements of beneficiaries and reflect the beauty of the nature into the interior spaces according to its placement position. It is situated in Golshan garden (Afif abad garden) zone which located in downtown of Shiraz city. The project tried to reload the prior repeating paradigms, and also In accordance with the criteria and the rules of region with a focus on human and attention to economy, society and the environment, impact on the urban environment. Each choices in this project has been passed from three filters of economy, society and environment and put its influence on the project.

Ground Floor Plan
Ground Floor Plan

The land area of this project is 268 m2 (11m × 26m). The maximum amount of surface occupation of ground floor is 60% of the land which built in its north part. The upper floors could have add 1.2m to the south and 0.6 to the north. This house has been designed for three families and from the beginning decided to start housing units (one unit per floor, 170 meters) from the first floor and allocated the ground floor to the parking lot, the entrance space, warehouses, and an office. Non-locating the parking in the basement floor saves green space of the yard and its old trees.

© Parham Taghioff
© Parham Taghioff

Each residential unit designed according to the needs, tastes and lifestyle of its owners. By examining the smallest behaviors of residents every single plan is consistent with the needs.This difference was also found on the exterior facade that the building volume (different from conventional apartments, with repeated modules) indicative variety of lifestyle of residents per unit.

© Parham Taghioff
© Parham Taghioff

Light and Ventilation:

According to the plaque orientation which is north-east to south-western, interior spaces that needed natural light located adjacent to the outer shell (three sleeping rooms and living in the north and south) and service spaces such as the bathroom and stairs and boxes elevators were in the middle.

© Parham Taghioff
© Parham Taghioff

Attending to the materials of the walls (clay with thermal coefficient of 1.9 w / m2k and noise reduction 43 db) and minimizing windows with triple glazing windows (a laminated layer, 12 mm argon) and also locating lockers as acoustic and thermal insulation on northeastern wall of the building, protected bedroom space from noise pollution.

© Parham Taghioff
© Parham Taghioff

Vertical design of windows and withdraw them from the front to a depth of 70 cm and installation vertical wooden louvers, reduced the intensity of direct sunlight into the East rooms. So a green space for every room appeared that satisfy peoples need to connect with nature and provides a sense of life for each person in the small-space living (room) and also brought an interesting view to passers-by.

Diagram Ventilation 2
Diagram Ventilation 2

In the southern side providing light by the openings were created in two ways.On the first floor, according to the height of existing plants, the main window located in front of the walnut and poplar trees naturally control the amount of light entering to the internal space in winter (leaf-off season) and  in summer (green season) and the trees make a beautiful view for the internal place. In the second and third floors with providing green spaces in the center of the southern facade Indirect light driven to the peripheral spaces with wooden movable louvers which are adjustable in different seasons and hours of the day.

© Parham Taghioff
© Parham Taghioff

This space created the half-open space to sit as the core of public spaces with the possibility to adjust the light coming into the building in addition it provides green view for the interior spaces and exterior form.

© Parham Taghioff
© Parham Taghioff

Stair case:

With special attention to the design of the staircase and the non-use of traditional executive details Stairs as metal thin plates with a distance of 10 cm from the body was predicted to provide more viewing area and light and air inside the stair case to circulate.

Part of the staircase ceiling and also the stops of stairs made by glass to guiding light to the lowest floor and in different hours of the day movement of the sun's rays on the wall of the staircase, make dead space to dynamic space. Staircase wall covered by 60 × 120 white ceramic was chosen to reflect the light to the lower floors.

Section
Section

Preparing an opening on the glass made ceiling make it possible to convert a staircase to a Badkhan in the summer. Second grade air of the units (that has been cooled by mechanical means or through openings into the building) transferred from the empty space of staircase to the highest height of building and with the resulting negative pressure exit from the northern wall, and make better ventilation of the units and the staircase.

© Parham Taghioff
© Parham Taghioff

Material:

The main material used in the façades and interior design is cubic granite stone which is made from waste rock of the granite stones that broken into 10 × 10 × 10 pieces after cutting the stone and producing plaque stone or debris in the mine and mainly used as historic areas or parks flooring.

© Parham Taghioff
© Parham Taghioff

According to the green approach of the project the contrasts of the cubic stone texture with the urban rigid body seems so appropriate and Mix of different kinds of granite (Natanz, Khoram dareh, Shaghayegh, etc.) also helped to create the random color range and organic texture and link it easy to build artificial green cover.

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address. Cite: "144 House Apartment / Ali Sodagaran + Nazanin Kazerounian" 07 Oct 2015. ArchDaily. Accessed . <http://www.archdaily.com/774886/144-house-apartment-ali-sodagaran-plus-nazanin-kazerounian/>
Read comments
Read comments
© Parham Taghioff

144住宅公寓 / Ali Sodagaran + Nazanin Kazerounian