ArchDaily | Broadcasting Architecture Worldwidethe world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Apartments
  4. Portugal
  5. Eduardo Souto de Moura
  6. 2013
  7. Cantareira Building / Eduardo Souto de Moura

Cantareira Building / Eduardo Souto de Moura

  • 15:00 - 23 July, 2015
  • Translated by Lorena Quintana
Cantareira Building / Eduardo Souto de Moura
Cantareira Building / Eduardo Souto de Moura, © Luis Ferreira Alves
© Luis Ferreira Alves

© Luis Ferreira Alves © Luis Ferreira Alves © Luis Ferreira Alves © Luis Ferreira Alves +45

  • Structures

    Cogedir – Gestão de Projectos S.A.
  • Electrical

    Cogedir – Gestão de Projectos S.A.
  • Mechanical

    Cogedir – Gestão de Projectos S.A.
  • Plumbing

    Cogedir – Gestão de Projectos S.A.
  • Construction

    Norasil — Sociedade de Construção Civil, Sa
  • Client

    Dr. Paulo Mendes
  • Site Area

    293 m²
  • More SpecsLess Specs
© Luis Ferreira Alves
© Luis Ferreira Alves

From the architect. The building highlights throughout its exterior design the usual overlap of the different plans that compose it.

© Luis Ferreira Alves
© Luis Ferreira Alves

This superposition of different levels is marked on the south and east elevations through an alternative and independent rotation of the four facade planes.

First Floor Plan
First Floor Plan

To avoid generating a continuous plane eastward, we propose a rotation of the plans causing a movement of volumes that we think overrides the rigid image of the gabled roof typology. This rotation also allows us to take advantage internally of the different views.

© Luis Ferreira Alves
© Luis Ferreira Alves

The development of the building follows the angle of the site to the east, "forcing" the torsion of the body to the north, reinforcing the diagonal separation of the volume through a vertical opening in the stairwell.

© Luis Ferreira Alves
© Luis Ferreira Alves
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address. Cite: "Cantareira Building / Eduardo Souto de Moura" [Edifício Cantareira / Eduardo Souto de Moura] 23 Jul 2015. ArchDaily. (Trans. Quintana, Lorena) Accessed . <http://www.archdaily.com/770603/cantareira-building-eduardo-souto-de-moura/>
Read comments

4 Comments

S.Mathilde · December 26, 2016

Do you know if we can visit this building ?

Moghar Scitevanoch · July 24, 2015

Great floor plan, well done.

Tomislav Perkovic · July 24, 2015

Can anyone explain why if someone using stairs and want to go to ground floor (car garage) need to go out of the building and than back inside (trough doors next to each other)? Or why only small kids and pets can go under handrail directly into garage? I can not imagine any logical explanation. For that kind of mistake his students will fall on exam...

JMFM · July 27, 2015 07:51 AM

That is Souto de Moura, Pritzker prize winner for you.

Croco Dile · July 24, 2015

Too bad the facades are so boring because the plan is really good.

bahram Azizi · July 26, 2015 03:45 PM

Exactly the point; an apartment building in an urban context MUST NOT be eyecatching.

···

Comments are closed

Read comments