Horse on the Ceiling / Zauberscho(e)n

© Roland Borgmann

Architects: Zauberscho(e)n
Location: Leonardo-Campus Münster, Germany
Professor in Charge: Buehler und Buehler / Prof. h.c. Herbert Buehler
Project Team: Mathias Horstmann, Andreas Schuering, Stephan Weber
Client: Land Nordrhein-Westfalen
Structural Engineer: Ingenieurgemeinschaft Fuehrer Kosch Juerges, Aachen
General Contractor: Averbeck Bau GmbH, Ostbevern
Construction: Bentheimer Stahl und Hallenbau, Bad Bentheim
Facade Planning & Construction: Josef Gartner GmbH, Gundelfingen
Project Area: 400 sqm
Project Year: 2010
Photographs: Roland Borgmann

The Leonardo Campus in the north of Muenster forms with the academy of art, the muenster school of architecture and the school of design a creative-campus on the site of a former trooper barrack. the book inventories of all three institutions are merged in a library and stand behind the walls of a part of the former horse stables. the shelves required more space. but where?

In the past horses stood in front of the stables, now the books are going to stand there. They are framed by a glass facade, whose large-sized glass panels are reinforced by glass fins. This facade out of especially clear glass shapes the building through its great transparency. The books so become during daytime and especially at night from the outside an important focus of the university campus and so form a memorable sign of education.

floor plan
program diagram

The space is devided into three parts and offers different working atmospheres to the students. Up front the facade developes into three study-carrels for an undisturbed learning, in the rear stands a large table for groups, separable as required through an acoustic curtain. As a transformable element it can form an individual thinking-zone or open up a larger area. The outside is printed with a digitally generated motive on the basis of the “School of Athens“ by Raphael. Through its indifference the curtain gene- rates a constantly changing relation to space.

Gottfried Sempers postulate for polychromy and his conclusion that color has a less bawling effect than glaring plain white becomes clear in the interaction of intense green ceiling and black floor with the chromaticity of the trees outside and the brick color of the surrounding buildings. Looking through the facade the surrounding appears in high gloss, much more colorful as this can be experienced outside the building.

columns diagram
© Roland Borgmann

In the rear of the building the wing-like roof rests on three columns. Their form is orienta- ted on a moment of movement of the leg of a horse who have been moving there in former times. They are digitally generated and a product of a computer supported, modern steel technology.

In Muenster it proverbial rains a lot. Along an open cullis on the entire length of the building the rainfall is being staged and becomes a spacial experience as it drops down like a curtain in form of a second layer in front of the glass facade. The rainwater is being collected in an infiltration ditch in front of the building and returned ecologically to the terrain.

© Roland Borgmann

Between new and old roof a light gap illuminates the historic stable wall. Stairs and openings in the wall prevent standstill and contribute to an interconnection of historic building and new extension.

The extension of the Library for Architecture, Art and Design emerged from a design project on the münster school of architecture. The building has been completed in April 2010. On the occasion of this project the student planning team has been founded in june 2008. The realisation has been carried out together with Bühler and Bühler Prof. Dipl.-Ing. Architects, Munich.

View this project in Google Maps

* Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
Cite: "Horse on the Ceiling / Zauberscho(e)n" 31 Aug 2010. ArchDaily. Accessed 18 Apr 2014. <http://www.archdaily.com/?p=75447>

4 comments

  1. Thumb up Thumb down 0

    All the column pairs are exactly the same? That’s a little disappointing…would have been a great opportunity to use some of the other “horse leg” sketches from the stop-motion photography. Moving through the building would be like moving through the film.

    Maybe this was the intention, and they ran up against budgetary constraints?

    In any case, the place looks lovely.

  2. Thumb up Thumb down 0

    Biomimicry is a nice way to find design solutions. But they have chosen the moment when the legs are in the air. Those legs can’t hold anything. It need a lot of material inside the column to compensate this.

    However, I like the project.

  3. Thumb up Thumb down 0

    Nice arrangements of spaces and layout.

    I personally think the horse concept could have been taken further. As a result the columns look more like an arbitrary feature.

    My favourite part would have to be the threshold between modern and traditional building – the wall is penetrated to allow for more interactions and communication between the old and the new spaces.

Share your thoughts