ArchDaily | Broadcasting Architecture Worldwidethe world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. Italy
  5. EXiT architetti associati
  6. 2010
  7. Alpine Barn / EXiT architetti associati

Alpine Barn / EXiT architetti associati

  • 01:00 - 30 August, 2010
Alpine Barn / EXiT architetti associati
Alpine Barn / EXiT architetti associati, © EXiT architetti associati
© EXiT architetti associati

© EXiT architetti associati © EXiT architetti associati © EXiT architetti associati © EXiT architetti associati +34

  • Architects

    Francesco Loschi, Giuseppe Pagano, Paolo Panetto
  • Location

    32020 Selva di Cadore Province of Belluno, Italy
  • Project Manager

    Francesco Loschi
  • Structural Engineering

    Alberto Soligo
  • Technical Plan Design

    Mauro Benozzi
  • Area

    220.0 m2
  • Project Year

    2010
  • Photographs

From the architect. In the Italian Alps, barns vary from region to region in their form, materials and structure. In the Cadore which is located in the Dolomites, a UNESCO World Heritage Site, alpine barns are built from wood and stone. The ground floors in such barns were typically used as stables and the upper floors as haylofts.

© EXiT architetti associati
© EXiT architetti associati

We were asked to design the conversion of a barn into a holiday home in Selva di Cadore on behalf of a mountain enthusiast and his family.

© EXiT architetti associati
© EXiT architetti associati

The starting point was the careful removal of wooden elements and structural joints. After the building had been dismounted, many wooden beams and boards were cleaned and restored whilst others were replaced with treated wood in order to maintain the chromatic continuity of the material before being remounted. From a volumetric perspective, some annexes that limited the original volume were removed and only essential ones were maintained and integrated in a discreet fashion.

© EXiT architetti associati
© EXiT architetti associati

The new exposed black steel structure respects the modular geometry of the barn and lends itself with the original wooden structure. A few steel beams are covered with wood. The building is totally energy self-sufficient thanks to a photovoltaic system integrated within the roof which is made of larch. It also generates zero emissions thanks to an electric under-floor heating system.

© EXiT architetti associati
© EXiT architetti associati

Great attention was given to: the selection of materials (larch and fir wood, Dolomia stone, black steel, white rough plaster), their interaction and light entering from the windows. Every ambiance in the house is characterised by an accurate weaving of these five materials that creates a balanced and integrated system in each room.

Cite: "Alpine Barn / EXiT architetti associati" 30 Aug 2010. ArchDaily. Accessed . <http://www.archdaily.com/75286/alpine-barn-exit-architetti-associati/>
Read comments
Read comments