Metzo School / Erick Van Egeraat

Architect: Erick Van Egeraat
Program: Educational building for vocational education, including sports facilities
Location: Doetinchem, Netherlands
Client: Stichting CoVoa, Doetinchem
Constructed Area: 16.400sqm
Construction start: 2004
Completion: 2006
Structures: ABT-C, Delft
Landscape: Poldergast, Polsbroek
Photography: Christian Richters

The new Metzo College, located in Doetinchem, a City in the East of , houses a for vocational education as well as public sport facilities. The new building replaces three existing buildings. On a total gross floor area of 16.000 m2 the accommodates 1.300 students between ages 12 to 16. The offers a range of technical and theoretical courses, including health and welfare education.

The project has been initiated in order realise a building which offers space for education and provides for better social cohesion between the different student groups that exist within the vocational education system. The integration of the publicly accessible sports facilities increases the social character of the school and makes it an educational building with an unusually public character.

The building is located in an open green area. The main design objective was to preserve the existing open surroundings as much as possible. This resulted in a compact pyramid shaped building, which integrates into, and respects the surrounding landscape. In addition, the compact building mass also optimises the internal planning and orientation within the building and it enhances the social aspect of this type of education.

The concept comprises a compact volume of 6 storeys.

The landscape has been raised to allow for the main entrance to be located on the third level. This central location optimises the students circulation within the building. From this entrance visitors have access to other public functions such as the restaurant and the gym.

A large patio, placed above the entrance level, cuts the floor. The placement of the patio, which is hanging from the roof, allows daylight to enter into the building. It furthermore allows for clear orientation within the building.

The gym, which is designed as a “black box”, is located on the lower levels with the entrance beneath the raised landscape.

On the typical floor plans, open study areas, individual study corners and workstations for teachers are located along the patio. Classrooms are located along the façade of the building. This results in a flexible layout in which real life situations can be simulated.

The goal was to offer identifiable workspaces for students and teachers and to allow for efficient use of space with a maximum of flexibility. The result is a compact building with a strong identity within the landscape. The building is inviting on the one hand and provides a sense of security on the other.

Cite: "Metzo School / Erick Van Egeraat" 13 May 2008. ArchDaily. Accessed 17 Sep 2014. <http://www.archdaily.com/?p=743>

0 comments

Share your thoughts