Folly / Philipp Baumhauer

© Julien Lanoo

Architects: Philipp Baumhauer with Karoline Markus
Location: Southern
Project Year: 2010
Photographs: Julien Lanoo

The pavillion, which was comissioned privately, was originally conceived and planned as a tea house.

© Julien Lanoo

In the course of the planning phase, the project evolved into a decorative and ornamental structure that was given a new purpose. It grew into a Folly of the kind that populated 18th century landscaped gardens in England and turned into an edifice without a clear definition – a larger than lifesize abstract piece of furniture.

floor plan

Niches in the facade, the roof as well as the interior, where cushions await, invite reposal.

The exterior consists of planed boards of larchwood, whose smoothness contrast with the weathering process.

© Julien Lanoo

No flashing (cover sheet), socket or visible attic, detract from the sharp edges and solidity of the structure – in part to ensure that the aging process will appear completely homogeneous.

© Julien Lanoo

When not in use, the pavillion is closed with shutters made of highly polished stainless steel.

In this way depth is achieved not only by structural means but in an imaginary and illusional way using the reflecting qualities as a mirror.

View this project in Google Maps

* Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
Cite: "Folly / Philipp Baumhauer" 06 Aug 2010. ArchDaily. Accessed 24 Oct 2014. <http://www.archdaily.com/?p=72053>
  • http://uptodayarch.blogspot.com up_today_arch

    Small and nice… nothing to say. It is real architecture.

  • Pingback: Pabellón de madera de Philipp Baumhauer

  • http://designvagabond.blogspot.com { kat }

    the reflective surfaces are wonderful.

  • alechs

    That roof deck looks so wicked. I’d love to enjoy sitting in the sun off that bad boy. Whoever owns this little pavilion is a lucky person.