New Holmenkollen Beacon / JDS

© Iwan Baan

Architects: JDS Architects
Location: , Norway
Partner in Charge: Julien De Smedt
Project Managers: Kamilla Heskje, Morten Sletbak Have
Project Team: Aleksandra Kiszkielis, Alex Dent, Alf Lassen Nielsen, Andrea Weisser, Carlos Cabrera, Derrick Lai, Dries Rodet, Edna Lueddecke, Elina Manninen, Erik Olav Marstein, Felix Luong, Filip Lipinsky, Gunnar Hoess, Ieva Maknickaite, James McBennett, Johanna Kliment, Joue Gillet, Kristoffer Harling, Liz Kelzey, Magda Kusowska, Marco Boella, Michaela Weisskirchner, Pauline Parcollet, Robert Huebser, Tineke Vanduffel, Torkel Njå, Wolfgang Mitterer, Wouter Dons
Competition Team: Babara Costa, Derrick Lai, Mads Knak-Nielsen, Mikkel H. Sørensen, Victoria Diemer Bennetzen
Collaborators: Norconsult, Grindaker, Metallplan, Intra
Budget: 29,000,000 EUR
Project Year: 2008-2010
Photographs: Iwan Baan

The Holmenkollen hill plays a significant part identifying Oslo. In the Oslo panorama its characteristic profile is a clear icon, up close its majestic steepness rises towards the sky, making heads tilt and from the top, the panorama view towards the fjord are fantastic. It is a building beyond conventions, and it is no wonder that it is one of Oslo’s most visited tourist attractions. To create a new slope on the soil of the old requires full awareness of its traditions.

axo
© Iwan Baan

The new Holmenkollen Beacon is extending tradition… to the sky! In emphasizing the existing landmark’s values, it strives to keep the fine balance between majestic and simple, while introducing contemporary materials and design. Conceptually the project works with three stages of visibility: the far-away panorama, the close-up at the foot of the slope and the view outward from the top. The shape of the silhouette is emphasized with a sharp and simply cut. The given wind protection profile is utilized and offset in a parallel manner downward, creating a smooth bended rectangle hosting the slope, the main elevators and the top in-run program. The top is then sliced horizontally to accommodate a viewing platform. The Knoll building is moved further up the hill to serve as an anchor point for the structure, letting it cantilever and avoid visually disruptive structural supports. From a distance the structure will appear as a milky-white sharp profile extending further into the sky with a diffused beam of light; a beacon for Oslo.

View this project in Google Maps

* Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
Cite: "New Holmenkollen Beacon / JDS" 09 Jul 2010. ArchDaily. Accessed 01 Sep 2014. <http://www.archdaily.com/?p=67931>

3 comments

  1. Thumb up Thumb down 0

    The thing about ski jumps is that you have to see them in person. Pictures simply fail to capture the sense of depth needed to convey how soaring these buildings are…and how scary ski-jumping is!

Share your thoughts