Qumran Winery / Konkrit Blu Arquitectura

© José Hevia

Architects: Konkrit Blu Arquitectura (Sandra Hernández + Álvaro Solís)
Location: Peñafiel Valladolid,
Structure: Martí Cabestany I Puértolas
Engineering: Benito Gutierrez, MeCa asociados
Riggers: Laura Sanz Sanz, Salvador Méndez de la Viuda
Lighting: Alvarez Beltran
Contractor: Construcciones del Duratón
Client: Bodegas y Viñedos Qumrán, S.A.
Project Year: 2006-2009
Project Area: 700 sqm
Photographs: José Hevia

The location for the project is a small hill in the municipality of Peñafiel, in the Castilian plateau. It is a small winery surrounded by a vast vineyard, with a strong presence of the immediate surroundings that overlooks the natural environment of the area: the Duero river, the pinewoods, the various towns in the valley, the reservoirs and the Peñafiel castle.

© José Hevia

The vineyard covers the whole hill. It has a path that starts at the highest point and runs east-west. It is this path that is used by workers during the harvest. There are also two access paths on the sides with the gentlest slopes, running north-south, that link up with the rest of the town.

The building has been conceived as part of the terrain, as an extra, partially underground, hill in the surrounding landscape. Therefore, following the vernacular design of buildings in this area, a on-site structure has been used to ensure continuity of the earth with respect to the earth.

site plan
© José Hevia

The building is structured along the existing path. This creates two different programmatic wings which, as if they were part of a topography, complement each other at different elevations. Thus, the opening between these roofs allows variations in the amounts of light that pours into the building. The wider north side houses the main production and storage rooms and uses the inertia qualities of the terrain. The narrower south wing is used for the spaces that complement the aforementioned rooms, as well as acting as thermal buffer. Between the three programmatic areas there are two structural and service centres, where the accesses, toilets, facilities and storage areas are found. The projection of these centres serves to transition between spaces and the two openings for the entrance of people and goods, respectively. The building thus extends longitudinally: the program is developed sequentially and in an orderly fashion.

© José Hevia

The main accesses are carved into the more opaque, lower, less visually striking and better integrated northern façade. The stone- like façade bears openings that connect the field and the winery both physically and programmatically: five grape harvest gates that connect the rows of the vineyards and the five tanks, where the grapes are dropped by gravity, as in the days of old. The other two openings connect to the centres, the staircases, that link up to the preparation area or workroom and to the office, respectively. A basin acts as interface and flow container, is used by personnel and creates a point of cleaning before entering the office.

View this project in Google Maps

* Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
Cite: "Qumran Winery / Konkrit Blu Arquitectura" 08 Jul 2010. ArchDaily. Accessed 17 Apr 2014. <http://www.archdaily.com/?p=67742>

6 comments

  1. Thumb up Thumb down 0

    just look at the second picture… maybe you’ll find where he probably took his inspiration from… very nice project!!!

  2. Thumb up Thumb down 0

    please suppress yourself from comments like that…

    on the other hand, can anyone tell me how to draw
    these distinct irregularities in hatches (in cad),
    the sections and situations look pretty stunning.

  3. Thumb up Thumb down 0

    And if is Zaha “form” and inspiration… Mybe and the same material. I like this project. It is fit into the site. Great work.

Share your thoughts