ArchDaily | Broadcasting Architecture Worldwidethe world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Schools
  4. Spain
  5. Pablo Ribera Pons
  6. 2008
  7. Les Carolines Playground and Dinning Room / Pablo Ribera Pons + Joseán Vilar Pons

Les Carolines Playground and Dinning Room / Pablo Ribera Pons + Joseán Vilar Pons

  • 01:00 - 3 July, 2010
Les Carolines Playground and Dinning Room / Pablo Ribera Pons + Joseán Vilar Pons
Les Carolines Playground and Dinning Room / Pablo Ribera Pons  + Joseán Vilar Pons, © Fernando Alda 
© Fernando Alda 

© Fernando Alda  © Fernando Alda  © Fernando Alda  © Fernando Alda  +13

  • Architects

  • Location

    C/ Morera 5, urb Lloma de la Verge, Picassent (Valencia), Spain
  • Architects

    Pablo Ribera Pons & Joseán Vilar Pons
  • Collaborators

    Uno Uno arquitectos
  • Promotor

    Escola les Carolines S.Coop.V.
  • Cost

    1,750,000€
  • Area

    1711.0 sqm
  • Project Year

    2008
  • Photographs

From the architect. The cooperative Escola Les Carollines needs to grow so they decide to create a new building to hold the playground and a new dinning room for the entire school. 

© Fernando Alda 
© Fernando Alda 

The construction must be placed in a 2,900 m2 parcel that has been used as a garden. Its complex geometry has to solve a program that would fill up it’s entire surface. In order to maximize the free space, uses must be superposed, which means a conflict with child’s mobility.

plans
plans

It´s proposed a building that coils up in the parcel adopting a spiral shape that solves the connection between levels, making the most of the natural slope of the land to stay semi-buried.

© Fernando Alda 
© Fernando Alda 

This operation gives us the possibility to use the roof as a garden and a part of the schoolyard as well. The spiral born in the ground, turns defining a patio, and keeps on rising until it becomes a belvedere projected towards the landscape. The rusted concrete walls help to integrate the piece in the environment.

© Fernando Alda 
© Fernando Alda 
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address. Cite: "Les Carolines Playground and Dinning Room / Pablo Ribera Pons + Joseán Vilar Pons" 03 Jul 2010. ArchDaily. Accessed . <http://www.archdaily.com/67107/les-carolines-playground-and-dinning-room-pablo-ribera-pons-josean-vilar-pons/>