We’ve built you a better ArchDaily. Learn more and let us know what you think. Send us your feedback »

House VVDB / dmvA

  • Architects: dmvA
  • Location: Mechelen, Belgium
  • Architects: dmvA
  • Principal: Mr. and Mrs. Verschaeren – Van den Berghe
  • Concept: tribute to the architect
  • Constructional Engineer: ASB
  • Contractor: Leys (steel) – Colmat (interior)
  • Area: 250.0 sqm
  • Project Year: 2009
  • Photographs: Frederik Vercruysse

© Frederik Vercruysse © Frederik Vercruysse © Frederik Vercruysse © Frederik Vercruysse

From the architect. In the eighties architect Jan Van Den Berghe built his own house on a marvellous spot, close to the channel Mechelen-Brussels.

© Frederik Vercruysse
© Frederik Vercruysse

Roof-type, symmetrical ground plan, wooden structure, honest materials, the use of cement stone and many-coloured aluminium joinery, were the main characteristics of this period building periode in Flanders.

© Frederik Vercruysse
© Frederik Vercruysse

The post-modern pyramid house was a statement for the seventies/eighties. Architect Van den Berghe requested dmvA to refurbish his own house for his daughter.

© Frederik Vercruysse
© Frederik Vercruysse

No spectacular alterations, but subtle interventions, round perforations through the floors, a new central spiral stair, ‘whitening’ of the floors. Altogether an architectural attitude based on respect!

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address. Cite:"House VVDB / dmvA" 04 Jul 2010. ArchDaily. Accesed . <http://www.archdaily.com/67007/house-vvdb-dmva/>