Social Housing / Chartier – Corbasson

© Yves Marchand&Romain Meffre

Architects: Chartier – Corbasson
Location: 74 rue Saint Antoine, Paris,
Client: SIEMP
Net surface: 900 m² SHON
Budget: 2,1 M€
Year: 2009
Photographs: Yves Marchand & Romain Meffre

This project located in the heart of the Marais district comprises the rehabilitation of the building 76, Rue Saint-Antoine and the adjoining plot at 1, Rue de Turenne.

Dating back to the seventeenth century, the existing building is built on a very narrow site. The project will complete the block and create a new façade for the gable-end that currently bears the traces of a building that was demolished to make way for Rue de Turenne.

© Yves Marchand&Romain Meffre

The existing building has been preserved and refurbished. The upper storeys have been enlarged by the addition of extra space to the existing area of each floor, creating more spacious accommodations facing Rue de Turenne.

The gable has been opened out to provide the best possible views.

An exterior skin has been added to protect the newly created spaces and give them a certain coherence.

© Yves Marchand&Romain Meffre

The general aspect matches the officially sanctioned proportions for the area. The housing units created are two- and four-room flats and loft-style studios. They are accessed by open-air staircases leading up from the interior courtyard. Each unit has a terrace or a balcony. All rooms open onto a central living room, reducing the need for corridors.

Cite: "Social Housing / Chartier – Corbasson" 29 Jun 2010. ArchDaily. Accessed 17 Apr 2014. <http://www.archdaily.com/?p=65920>

18 comments

  1. Thumb up Thumb down 0

    this wins the competition for what to do with all the blank building sides in all cities – even tho there wasn’t one. very bright thinking; like it!

  2. Thumb up Thumb down 0

    This is an amazing intervention. Wow! Great presentation of the project, too. Really well done, congratulations to the client, design and construction teams for a smart and integrated project.

  3. Thumb up Thumb down 0

    horrible result. you guys should be locked up. opening up the wall with windows would have been good enough. instead you chose to visually pollute the street with this screen work and obscure the view out of the apartments you are opening up. perhaps your next job should be designing penitentiaries.

    • Thumb up Thumb down 0

      Note for rodger: Zip it. The interior spaces are very well lit with PLENTY of unimpeded views out. The screens help the outdoor patio areas to feel protected and avoid a “tacked-on” sensation.

      …rarely does a completely blank wall look right. I think this solution is a vast improvement.

  4. Thumb up Thumb down 0

    beautiful – such an amazing project….
    this is what architecture is about!
    i can`t believe this is social housing. it looks more like top notch urban living.i can imagine the interior was reasonable in cost and the metal cladding the only real extra.
    great….contemporary…..improvement….

  5. Thumb up Thumb down 0

    Great job, I like this parasite facadein contrast with white wall. Very good ideea and nice street view. Very artistic interpretation. Good rythm,and material “abuse”. And I don’t feel like beeing into a prison, or something similar.

Share your thoughts