Canelos 59 Building / Garduño Arquitectos

© Sófocles Hernández

Architect: Juan Garduño / Garduño Arquitectos
Location: Bosque de las Lomas, , Mexico
Design team: Ricardo Guzmán, Ernesto Flores, Daniel Banda, Athos Sajid
Client: BICYQ Construcciones
Builder: BICYQ Construcciones
Project size: 35,090 sqf
Design period: 2008
Completion period: 2010
Photography: Sófocles Hernández

© Sófocles Hernández

The property destined for this building is adjacent to two large buildings in a ravine, adding an element of complexity that we solved by creating six vertical homes, using only 50% of the area and leaving a large green area.

Conceptually, the tracing of the architectural plans started with a semicircular ventilation patio that coincides with the adjacent building’s patio so as to take share and take advantage of the light. The central volume was rotated 45 degrees from the center of the circle and, as a consequence, the space that houses the imposing 6-meter high room was liberated. This allows us to have three transparent facades with carefully placed panels that block the view from the adjacent areas while instilling a sense of freedom and luminosity inside.

© Sófocles Hernández

The main objective of this program was to give every space a view of the green area without visual interference from the immediately adjacent buildings. With this design in mind, we built a façade which, when unfolded, generates twice as much front and is shared by practically all living areas.

We used raw concrete, in its natural state of traditional formwork, as the main material and we left imperfections as a design quality. In the main façade we generated a sober pictorial image, using panels that light up when the area is turned on. Behind green tinted glass there is a gym and its complementary areas.

© Sófocles Hernández

The living unit spreads out in 400 square meters distributed in 3 bedrooms, 2 living areas, living room, dining room and services. It works as a typical house in the area; however, we built three terraces per unit to directly enjoy the privileged views.

The result was a building that is defined by breaking free from rectangular prejudices or finishing touches, integrated into the green area in a style that cannot be confined within any specific period.

main elevation

View this project in Google Maps

* Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
Cite: "Canelos 59 Building / Garduño Arquitectos" 18 Jun 2010. ArchDaily. Accessed 21 Aug 2014. <http://www.archdaily.com/?p=64911>

13 comments

Share your thoughts