We’ve built you a better ArchDaily. Learn more and let us know what you think. Send us your feedback »

Rockwall Bar & Grill / Dock4 Architecture

  • Architects: Dock4 Architecture
  • Location: Salamanca Pl, Hobart TAS 7000, Australia
  • Architects: Dock4 Architecture
  • Collaborator: Richard Loney
  • Engineering: Aldanmark Consulting Engineers
  • Builder: Moxy
  • Project Budget: $200,000
  • Principle: Stephen Geason
  • Project Year: 0
  • Photographs: Jonathan Wherrett

© Jonathan Wherrett © Jonathan Wherrett © Jonathan Wherrett © Jonathan Wherrett

From the architect. Many of the restaurants at Salamanca project their clientele onto the promenade, utilizing them as a vital façade (through generous glazing and street tables). Rockwall inverts this process. With a small street presence, its entrance compresses space, with projecting bar, kitchen and services.

© Jonathan Wherrett
© Jonathan Wherrett

Accepting its long, narrow proportions, it excavates haven like spaces from the depths of the building, animating space through percolative natural and synthesised light and sculpted acoustics. These unearth space from the rich narratives of its historic materiality.

© Jonathan Wherrett
© Jonathan Wherrett

Riveted iron columns and beams, insertions of the Machine Age, frame original, eroded, un-renovated sandstone walls. Blue natural light filters through a glazed light well, spilling through primeval ferns, onto fresh ground sandstone flags.

This paving arrived as ships ballast, from some mysterious foreign source, in an era when the front door and the dock coincided. The hard surfaces of this space reflect a bright and vital soundscape that expands social ambience.

Text written by Paddy Dorney.

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address. Cite:"Rockwall Bar & Grill / Dock4 Architecture" 17 Jun 2010. ArchDaily. Accesed . <http://www.archdaily.com/64650/rockwall-bar-grill-dock4-architecture/>