We’ve built you a better ArchDaily. Learn more and let us know what you think. Send us your feedback »

White / Dock4 Architecture

  • Architects: Dock4 Architecture
  • Location: Bull Bay, North Bruny Island, Tasmania
  • Architects: Dock4 Architecture
  • Collaborator: Stephen Geason
  • Engineering: Aldanmark Consulting Engineers
  • Builder: Cain McCloud
  • Principle: Michael Shrapnel
  • Site Area: 18.2 Hectares
  • Deck Area: 62 sqm
  • Area: 140.0 sqm
  • Project Year: 2008
  • Photographs: Jonathan Wherrett

© Jonathan Wherrett © Jonathan Wherrett © Jonathan Wherrett © Jonathan Wherrett

From the architect. The White Perrin house is situated on an 18.2 hectare site on the eastern coast of North Bruny Island, a short distance south of Dennes Point. It has approximately 800 metres of coastal frontage including a secluded beach. The site is undulating and drops steeply to the east, with dramatic views over Storm Bay to Cape Raoul and deep ocean beyond.

© Jonathan Wherrett
© Jonathan Wherrett

The clients were drawn to the drama of the site and rather than site their house higher up on the site on more level ground, chose to locate the house on the edge of the steepest part of the site, creating stunning and dramatic views to the coast and ocean to the east and south-east. This prompted the design approach that the building should be anchored to the steep slope while leaning out towards the views.

© Jonathan Wherrett
© Jonathan Wherrett

The challenge was to capture these stunning views to the east and south-east while creating an energy efficient building gathering solar warmth from the north. Energy efficiency was high on the client’s agenda and was achieved through careful design and the utilization of high spec timber framed double glazing and substantial insulation. Careful attention was paid to the passage of the sun at all times of year to ensure that the house was warm and light-filled.

© Jonathan Wherrett
© Jonathan Wherrett

Natural timber is the predominant material used, with Macracarpa Pine vertical board external cladding and decking. Recycled timbers are featured in internal floors, doors and joinery.

© Jonathan Wherrett
© Jonathan Wherrett

The house is all about its location allowing direct experience of the surrounding environment, the dramatic geography and proximity to deep ocean.

© Jonathan Wherrett
© Jonathan Wherrett
Cite:"White / Dock4 Architecture" 16 Jun 2010. ArchDaily. Accessed . <http://www.archdaily.com/64503/whiteperrin-house-dock4-architecture/>