We’ve built you a better ArchDaily. Learn more and let us know what you think. Send us your feedback »

Tara House / Studio Mumbai

© Helene Binet © Helene Binet © Helene Binet © Studio Mumbai

From the architect. Surrounded by mountains, forests, and the waters of the Arabian Sea, the house is configured around a tropical garden filled with Plumeria, ferns, grasses, bamboo and jasmine. Under the wood framed roof, rooms are loosely arranged around the garden, weaving routes between them through louvred hallways and verandahs. Vertical wooden slats form a protective enclosure, obscuring and revealing views of the surrounding landscape. Sunlight filters through these screens, creating patters of light and shadow on the inner surfaces of the building, made up of stone, wood, and burnished plaster.

© Studio Mumbai
© Studio Mumbai

Beneath the courtyard lies a secret room filled with water from a subterranean aquifer. Light diminishes as one descends the stairs through a stone corridor, intensifying a sense of passage into the earth. The pool has a comforting silence, as water enters the building without ripples or sound. The subterranean room is a refuge from the hot Indian sun, piercing the ground through circular air holes casting shafts of light across the stone walls into water. Inside the stone-lined cavity, ocean sounds reverberate from above and water fluctuates freely, responsive to the seasons and tides. When it rains, water from the roof of the house percolates into the well, recharging the aquifer. The artesian well provides water for the house and gardens through the year.

© Studio Mumbai
© Studio Mumbai
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address. Cite:"Tara House / Studio Mumbai" 03 Jun 2010. ArchDaily. Accesed . <http://www.archdaily.com/62621/tara-house-studio-mumbai/>