ArchDaily | Broadcasting Architecture Worldwidethe world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. Mexico
  5. Estudio Carme Pinós
  6. 2013
  7. Rio Blanco Pavilion / Estudio Carme Pinós

Rio Blanco Pavilion / Estudio Carme Pinós

  • 10:00 - 28 April, 2015
  • Translated by Lorena Quintana
Rio Blanco Pavilion / Estudio Carme Pinós
Rio Blanco Pavilion / Estudio Carme Pinós, © Jordi Bernadó
© Jordi Bernadó

© Jordi Bernadó © Jordi Bernadó © Jordi Bernadó © Jordi Bernadó +21

  • Collaborators

    Juan-Antonio Andreu, Elsa Marti, Holger Hennefarth
  • Site Collaborator

    Diego Quirarte
  • Redacción Proyecto

    2011-2012
  • Año Construcción

    2012-2013
  • More SpecsLess Specs
© Jordi Bernadó
© Jordi Bernadó

From the architect. The project consists of a small resting pavilion facing a spectacular view of the Barranco del Rio Dulce, in the Mexican city of Guadalajara, next to a horse riding practice arena.

We wanted the pavilion to open to the views and the environment, but at the same time, to give an image of solidity appropriate to the stone walls found in the site.

Planta Baja
Planta Baja

Detail 1 Planta 2 Structural Plan Sección Longitudinal +21

The building is resolved with three modules containing the program requiring more privacy: the bathroom, a small room for siesta and kitchen (although this is open to the dining room). These modules are offset by rotating about the topography, with the fireplace as the access of rotation. This movement results in more open spaces such as the dining room, living room and study.

© Jordi Bernadó
© Jordi Bernadó

The structure is made of wooden beams that follow the direction of the maximum length, which seems illogical at first but turns the roof into a coffer that explains the rotation of the modules well and provides a feeling of spaciousness. While from the outside the pavilion is perceived opaque and small, from inside the effect is the opposite, with a perception of amplitude and transparency.

Model
Model

This project has sought an effect of timelessness and comfort. The good understanding with the client led us to design down to the last detail, including all furniture except the chairs and lamps.

© Jordi Bernadó
© Jordi Bernadó

© Jordi Bernadó
© Jordi Bernadó
Cite: "Rio Blanco Pavilion / Estudio Carme Pinós" [Pabellón Rio Blanco / Estudio Carme Pinós] 28 Apr 2015. ArchDaily. (Trans. Quintana, Lorena) Accessed . <http://www.archdaily.com/624083/rio-blanco-pavilion-estudio-carme-pinos/>
Read comments
Read comments