ArchDaily | Broadcasting Architecture Worldwidethe world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

h

Nominate now the Building of the Year 2017 »

All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. Australia
  5. MAKE architecture
  6. 2014
  7. Local House / MAKE architecture

Local House / MAKE architecture

  • 21:00 - 16 April, 2015
Local House / MAKE architecture
© Peter Bennetts
© Peter Bennetts

© Peter Bennetts © Peter Bennetts © Peter Bennetts © Peter Bennetts +26

  • Project Team

    Melissa Bright, Bruce Rowe, Rob McIntyre, Gillian Hatch, Emily Watson, Todd DeHoog
  • Engineer

    Hive Engineering
  • Builder

    4AD Construction
© Peter Bennetts
© Peter Bennetts

Inspiration for this project comes from thinking about how this family live and enjoy life. Spaces are playful; conceived more like a favourite local café than a private house, reflecting this family’s desire to create a home that allows them to connect with friends, family and their local community.

© Peter Bennetts
© Peter Bennetts

The existing Californian Bungalow has been kept intact with the addition of a new contemporary ‘gable like’ 2 storey element to the rear. The new volume is shifted off the side boundary to open up the living spaces to the sun and to connect the kitchen/dining space to the rear garden.

Exploded Diagram
Exploded Diagram

Off-form concrete has been used to form a heavy base with large expressed vertical elements connecting the base to the site. Concrete has also been used internally to create integrated seats, benches and durable surfaces for family life. Floating over the base, a decorative timber screen fills the end of the upper extruded gable roof form, giving warm contrast to the concrete and containing the main bedroom within. The angled panels of the screen mediate the sun and control overlooking to the neighbours, while still providing distant views over the rooftops beyond.

© Peter Bennetts
© Peter Bennetts

Avoiding the ‘white box on back’ renovation, this project attempts to create intimate though connected, family spaces. The kitchen/dining space opens fully to the backyard and feels more like being in a garden pavilion than the interior of a house. The black ceiling and kitchen joinery recede into the background with off-form concrete surfaces and red brick of the existing house giving a sense of external durability. The use of whiteboard paint turns a painted wall into a family noticeboard. Notes and lists in bright neon markers on the black wall enhance the feeling of a local café. Design elements encourage social interaction and engagement; the indoor outdoor fire place, pizza oven and landscape seat edges. Steps and small seats have been incorporated into the design wherever possible to provide informal spots to sit and reflect.

© Peter Bennetts
© Peter Bennetts

The rear of the house has been designed as another ‘front’ with a new flexible studio garage an important part of the project. Viewed from the house and providing an opportunity to connect with the laneway community at the rear it needed to be elevated beyond the typical shed/ garage response. Views from the lane through the studio and garage are kept open with visibility all the way through to the house. To further reinforce the connection a laneway concrete seat becomes garage joinery and landscape edge. Bluestone pavers also extend the bluestone cobbles into the site. The studio frontage becomes more like shopfront than a garage.

Ground Floor Plan
Ground Floor Plan

This project has been designed to be robust and durable; to take the knocks of family life. Whilst it’s not precious or delicate, it didn’t mean that ideas of beauty and delight weren’t important to the design thinking. Moments of surprise and delight are incorporated wherever possible; concrete joinery as seat and bench rolled into one, the floating stair as spatial divider and bookshelf, ‘pops’ of yellow in the kitchen joinery and ensuite tiles, the studio desk opening to the laneway, dappled light from the timber screen, a small laneway porch with a neighbourhood seat, recycled fence palings as concrete formwork. These are some of our favourite moments.

© Peter Bennetts
© Peter Bennetts

Social sustainability has also been an important consideration; we look for ways our projects can make positive contributions to communities and those that live in them. The rear of the house and studio actively engage with the lane as a valued street address. Rather than turn its back on the rear laneway it faces, the studio space has a fully operable window, desk, neighbourhood seat and a small porch that all activate and connect with the communal public space. We hope this positive ethos contributes to a socially sustainable community, knowing that ultimately this will help this house and suburb be a happy place to live.

© Peter Bennetts
© Peter Bennetts
Cite: "Local House / MAKE architecture" 16 Apr 2015. ArchDaily. Accessed . <http://www.archdaily.com/620039/local-house-make-architecture/>
Read comments

6 Comments

Hunter · April 21, 2015

Now this is a house. The architecture speaks to an "experiential" design, as without that consideration, the screen walls and concrete would be just another head-turning gimmick. Nicely explained, conceived, and executed.

David Maurice · April 20, 2015

Nailed it.

Beverycool · April 17, 2015

I like the mangy mutt standing in the alley - real tough guy!

Beverycool · April 17, 2015

The 'shoe gallery' is a bit OTT.

Beverycool · April 17, 2015

Nice!

justinb · April 17, 2015

It's clear that every detail has been carefully crafted to enrich the everyday lives of this family through encouraging social interaction and engagement with the community.

Suburban architecture at its best. What a gem.

···

Comments are closed

Read comments
© Peter Bennetts

为整个社区设计的住宅 / MAKE architecture