ArchDaily | Broadcasting Architecture Worldwidethe world's most visited architecture website

Akerselva Atrium / NBBJ

  • 01:00 - 26 May, 2010
Akerselva Atrium / NBBJ
Akerselva Atrium / NBBJ
  • Architects

  • Location

    Oslo, Norway
  • Architects

    NBBJ
  • Nbbj Team

    Peter Pran, Jonathan Ward, Martin Reeves, Stuart Rudd, Phu Duong, Cliff Green, Nick Worth, Ivan Equihua, Rachel Lin
  • Pran Arkitekter Team

    Odd Sigvart Pran, Elizabeth Pran
  • Poulsson/Pran Architects Team

    Marcus Pran, Andreas Poulsson, Jonas Sobstad, Inger Anita Reigstad, Jurg Frei, Erling Magnus Hjerman
  • Interior Architects

    Zinc
  • Client

    NCC Property Development, Oslo
  • Construction

    NCC Construction
  • Owner

    Vital Company
  • Area

    17600.0 sqm
  • Project Year

    2009

Akerselva Atrium / NBBJ Akerselva Atrium / NBBJ Akerselva Atrium / NBBJ Akerselva Atrium / NBBJ +29

From the architect. The NBBJ-designed Akerselva Atrium is a new 17,600 SM mixed-use project in the Akerselva neighborhood in downtown Oslo—a mere five-minute walk to the city’s opera, central train station and harbor. Surrounded by historical industrial, office and apartment buildings, it is among the first contemporary and innovative designs introduced to the area in recent years.

As a site-specific project, the design anchors to the area’s existing architectural aesthetic, while the use of juxtaposed facades, materials and colors, enlivens the neighborhood with a new modern identity. The design also ties to the riverfront whenever possible:

The all-metal curtain wall melds with the area’s predominantly metal and masonry buildings; its white-and-blue punched windows bring a modern interplay of color and shape.

The west-facing all high-performance glass facade tilts 90 degrees to seemingly float above the river, providing staff with not only a panoramic views but a unique sensation of suspension above water.

The inward-leaning atrium serves as the project’s primary entrance and is clearly marked by a dramatic 10-story leaning atrium comprised entirely of orange glass.

The atrium defines a diagonal circulation path through the project, splitting it in two.

At street level, a wide staircase offers the area’s only public access point to the riverside.

The top floors are occupied by NHST, the primary tenant and owner of Dagens Næringsliv, one of Norway’s top newspapers. The lower floors are occupied by Oslo Kommune/Oslo County and Eiendoms-og Byfornyelsesetaten/Property and City Renewal Department.

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address. Cite: "Akerselva Atrium / NBBJ" 26 May 2010. ArchDaily. Accessed . <http://www.archdaily.com/61528/akerselva-atrium-nbbj/>