ArchDaily | Broadcasting Architecture Worldwidethe world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. Germany
  5. Thomas Kröger Architekt
  6. 2014
  7. LANDHAUS / Thomas Kröger Architekt

LANDHAUS / Thomas Kröger Architekt

  • 04:00 - 25 March, 2015
LANDHAUS / Thomas Kröger Architekt
LANDHAUS / Thomas Kröger Architekt, © Thomas Heimann
© Thomas Heimann

© Thomas Heimann © Thomas Heimann © Thomas Heimann © Thomas Heimann +22

© Thomas Heimann
© Thomas Heimann

From the architect. In a small village in the Uckermark, north of Berlin, a large barn has been converted into a country house with an additional independent apartment.

© Thomas Heimann
© Thomas Heimann

The barn was built 140 years ago in a mixed construction of brick masonry and timber. In it’s time, an ultramodern functional building. After the barn was sold and divided the system was structurally converted for two settler families, and cattle, into a semi-detached homes. One half has now been redesigned by architect Thomas Kröger for a young family, using the pre-existing language of the house and adapting it by it’s own means and rules in reinventing itself.

© Thomas Heimann
© Thomas Heimann

This former cowshed along with the barn is an extremely stable building with thick stone walls, small windows upstairs and a large wooden gate below. The inherent beauty of the crude truss and the spaciousness of the room were once again experienced only by the coring.

© Thomas Heimann
© Thomas Heimann

The centre of the house is a double height living room with fireplace. Three major new arched openings that can be closed by large wooden gates, open to expose the orchard, and green expanses beyond.

Section AA
Section AA

The house is designed so that the great hall is unheated and is surrounded by an enclosed and heated body of rooms. So for cold seasons only the smaller and more sociable areas of the house can be used, like birds' nests.

© Thomas Heimann
© Thomas Heimann

Right next to the hall and slightly elevated is the living room and a free-standing kitchen. The dining area is topped by a wooden pyramid. Upstairs, above and surrounding the hall are three bedrooms, two bathrooms, two studies and a loggia is enclosed.

Floor Plan
Floor Plan

At the gable end the holiday apartment for guests is located. The apartment is accessed separately whilst additionally having a connection to the central hall. On the ground floor the living and dining area is located and on the first floor are two bedrooms and a bathroom.

© Thomas Heimann
© Thomas Heimann

A transformation also took place around the envelope of the building. The difference to the structure on the street side is barely readable. With the new openings down to the private garden, the representative gesture brings only the desired level of integration between indoor and outdoor space with them.

Section FF
Section FF

The entire building was upgraded and a considered approach to energy was made in this careful restoration. The walls of the heated rooms are insulated on the inside with a wall heating and clay plaster. All rooms keep the same surface qualities, whether heated or unheated.

© Thomas Heimann
© Thomas Heimann
Cite: "LANDHAUS / Thomas Kröger Architekt" 25 Mar 2015. ArchDaily. Accessed . <http://www.archdaily.com/612605/landhaus-thomas-kroger-architekt/>
Read comments

0 Comments

···

Comments are closed

Read comments